Staantribune besteedt deze maand, in aanloop naar De Dag van de Verdwenen Clubs, veel aandacht aan de clubs die sinds de opheffing van de tweede divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, SC Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en FC Vlaardingen.

Vandaag een interview met Henk de Haan, die 249 wedstrijden speelde voor SC Veendam.

Je startte je voetbalcarrière bij FC Groningen. Wat was het hoogtepunt van die periode?
“De Europese wedstrijden tegen Internazionale en Atlético Madrid. FC Groningen speelde voor het eerst Europees voetbal en daar mocht ik deel van uitmaken. Niet in een belangrijke rol, maar ik was er wel bij. Hoogtepunten waren mijn invalbeurten tegen Atlético Madrid en Internazionale. Van Atlético wonnen we thuis met 3-0, uit bij Inter verloren we met 5-1.”

Je mocht na een paar jaar vertrekken bij Groningen. Waarom ging je naar Veendam?
“Dat was eigenlijk de normale gang van zaken. Raakte je bij Groningen uit beeld, dan vertrok je naar Veendam. FC Groningen timmerde in die tijd goed aan de weg en werd een steeds grotere club. Op een gegeven moment was er voor mij geen plek meer, dat besefte ik zelf ook wel. Toen besloot ik naar Veendam te gaan, omdat ik verwachtte daar wel aan voetballen toe te komen.”

En je werd er een echte cultheld.
“Haha, dat kun je wel zeggen. Ik speelde er 249 wedstrijden en de club paste echt perfect bij mij. Ik kon er Gronings praten, dat verstonden ze gewoon. Bij Groningen hielden ze van mooie acties, bij Veendam van een mooie tackle. Als je honderd procent je stinkende best deed, dan waren ze tevreden. Mijn mentaliteit paste prima bij de club.”

Heb je met Veendam nog tegen je oude club gespeeld?
“Jazeker, vooral de uitwedstrijd tegen FC Groningen kan ik me nog goed herinneren. Ik was niet de enige speler van Veendam die van Groningen was overgekomen. We wonnen er met 1-3. De afdankertjes, die bij Veendam waren gaan voetballen, wonnen van het ‘grote’ FC Groningen in het Oosterpark. Wat hebben we gelachen!

Voor dat soort wedstrijden wisten we ons altijd gigantisch op te laden. Tijdens de derby’s tegen FC Groningen en FC Emmen knalden we er echt vol tegenaan. Daar hield het publiek ook van en dat was het minste dat we konden doen.”

Je promoveerde met Veendam naar de eredivisie. Hoe beleefde je dat?
“Dat was een geweldige ervaring. We wonnen met 1-0 van Willem II, waardoor we de promotie veilig stelden. Ongeveer achtduizend mensen zagen hoe we de nacompetitie wonnen, uniek. Het was één groot feest, heel Veendam stond op zijn kop. We gingen op de platte wagen door de stad, muziekkorps ervoor en feesten maar.”

Je speelde twee jaar in de eredivisie. Hoe ging dat?
“Dat was hard werken. We speelden tegen grote teams als Ajax, Feyenoord en PSV, terwijl we dat helemaal niet gewend waren. Liepen Marco van Basten, Romário en Ruud Gullit opeens op De Langeleegte. Persoonlijk vond ik het als verdediger het lastigst tegen Romário, wat was die behendig! John van ’t Schip vond ik ook een ondergewaardeerde voetballer. Technisch was hij een van de beste spelers tegen wie ik heb gespeeld.”

Toen bekend werd dat Veendam op omvallen stond besloot je een reddingsactie op te zetten. Dat mocht uiteindelijk niet baten.
“Samen met een aantal andere supporters van Veendam hebben we het in ieder geval geprobeerd. Voetbal International, De Wereld Draait Door, overal probeerden we aandacht te krijgen voor de actie. Er moest een bedrag opgehaald worden van 650.000 euro, maar dat is helaas niet gelukt. Rond de 220.000 euro hield het op. We hebben in ieder geval ons stinkende best gedaan om de club te redden.

Het is natuurlijk jammer dat het niet gelukt is, maar we hadden ook in een hoekje kunnen gaan zitten huilen. Knallen tot het einde, maar er was helaas geen draagvlak meer voor de club.”

Op het moment heb je een eigen evenementenbureau: Henk Evenement’n. Wat doe je allemaal?
“Ik organiseer reizen naar allerlei evenementen. Vaak voor groepen die bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd in het buitenland willen bezoeken. Soms ga ik zelf gewoon mee, dat blijf ik geweldig vinden. Ik regel niet alleen reizen naar voetbal, maar ook voor een bedrijfsuitje of golfcursus kun je bij Henk Evenement’n terecht.”

Wil je oude tijden herleven? Kom dan naar de De Dag van de Verdwenen Clubs op zaterdag 25 november.  Abonnees van Staantribune hebben gratis toegang (wel aanmelden via info@staantribune.nl!), tickets voor niet-leden zijn te koop in de webshop.