Bij Barnsley draaide het eind jaren negentig niet alleen om voetbal, maar ook om drank én om seks. Veel seks. Dat blijkt uit het boek Van Middlesbrough naar Millwall (alleen nog verkrijgbaar in de Staantribune Webshop, niet meer bij Bol.com en in de reguliere boekhandels):

Lars Leese, een Duitse keeper die in 1997 voor Barnsley ging spelen, verbaaste zich erover. “Vrouwen in Barnsley boden zich openlijk aan. Ik was al getrouwd, maar als ik had gewild had ik zo veel seks kunnen hebben. In Duitsland was het helemaal niet zo dat vrouwen zich zo opdrongen, maar in Barnsley stonden vrouwen buiten het stadion op ons te wachten. Of je nu knap was of niet, ze wilden je hebben omdat je een voetballer was. Ik raakte in gesprek met drie meiden en die vertelden mij dat ze een wedstrijdje deden wie de meeste Barnsley-spelers in bed kon krijgen. De ene had er vier, de andere vijf en de derde had er al zes gehad. Bizar. Wat ook bizar was, was dat twee spelers tijdens de Christmas Party van de club seks hadden met hoeren. Zomaar op het podium, in het openbaar. Ik kon mijn ogen niet geloven.”

Sieg Heil
Als Duitser had Leese het zwaar te verduren in Engeland en bij Barnsley in het bijzonder. “In de kleedkamer werden er vaak oorlogsliedjes tegen mij gezongen. Zelfs toen er een Duitse filmploeg was voor mij, ging een speler tijdens het interview keihard een lied over de oorlog zingen. Tijdens de Christmas Party was een spits verkleed als Adolf Hitler en de andere doelman als Eva Braun. Toen ik eraan kwam, werd ik begroet met Sieg Heil. Ik was verbaasd, want als je dat in Duitsland doet, kun je gearresteerd worden. Het was overigens niet alleen bij Barnsley. Wij speelden tegen Leeds United en toen ik naar het doel liep waar hun fans stonden, brachten tientallen supporters mij een Hitlergroet en schreeuwden zij Heil Hitler.”

Toch kijkt Leese met genoegen terug op zijn tijd in Engeland. “Met mijn Engelse teamgenoten kon ik niet goed overweg, maar de mensen in de stad waren ontzettend aardig. Ik houd ook echt van Barnsley en haar inwoners. Sowieso heb ik veel respect voor Engelse voetbalfans. Ik keepte ooit een heel goede wedstrijd op Anfield. We wonnen daar met 0-1 en na afloop kwamen er supporters van Liverpool op mij af. Ik dacht dat zij mij wat wilden aandoen, maar ik kreeg juist complimenten en applaus. Ook de supporters van Barnsley waren geweldig. Ondanks dat wij degradeerden, bleven zij altijd achter ons staan. Zij waren ook altijd positief. Wij stonden in een van onze eerste wedstrijden in de Premier League met 0-6 achter tegen Chelsea en zij zongen sarcastisch We’re gonna win 7-6. Wat mij ook opviel was dat Engelsen echt opkijken tegen voetballers. Dat is heel anders dan in Duitsland. Je wordt zelfs als matige voetballer als een ster gezien.”

Barnsley werd negentiende in het eerste seizoen in de Premier League en degradeerde dus meteen weer. Sommige spelers moesten vertrekken, maar Leese had nog een goed contract voor een seizoen en bleef. Leese: “Ik wist wel dat het over was voor mij nadat Danny Wilson werd ontslagen toen we waren gedegradeerd. John Hendrie, onze spits, werd de nieuwe manager. Dat was een clown. Het hele jaar was er geen serieus woord uitgekomen en ineens ging hij praten over discipline en tactiek. Dat werkte niet. We eindigden in de middenmoot. Ik kreeg geen kans van hem. Hendrie had een hekel aan de buitenlandse spelers. Hij was een van de ergste. Onze Noorse spits Jan Åge Fjørtoft werd verkocht en ik hoorde hem zeggen tegen de fysio dat hij daar blij mee was, want hij wilde alle buitenlanders weg hebben. In 1999 ging ik daarom terug naar Duitsland. Ik vond het jammer, maar mijn vrouw helemaal. Ze was in tranen toen we Barnsley verlieten, want ze was echt van de stad gaan houden.”

Meer over Barnsley lees je in Van Middlesbrough naar Millwall. Je kunt dit boek (t.w.v. € 19,95) als welkomstgeschenk ontvangen als je abonnee wordt van Staantribune. Of bestel het boek nu voordelig in combinatie met Staantribune #12 (Engeland Special).
NB: nog maar 243 exemplaren ALLEEN verkrijgbaar in de webshop, niet meer bij Bol.com en in de reguliere boekhandels!