Wie schrijft onnavolgbaar over een awayday naar Valleivogels 5? Bij wie spat de rivaliteit tijdens de plaatselijke dorpsderby van het papier? Wie weet van een bloedeloze 0-0 nog een spectaculair verslag te maken? Staantribune is momenteel op zoek naar de Beste Beschrijver Amateurvoetbal (BBA) van Nederland, oftewel: de winnaar van de Broodje Bal Award.

Staantribune duikt in de maand april in de diepe krochten van het amateurvoetbal, op zoek naar schrijftalent en de meest originele voetbalverslagen. Dit doen we in nauwe samenwerking met acht amateurvoetbalplatforms. De verkiezing is een ode aan die duizenden verslagen die wekelijks op clubwebsites en Facebookpagina’s verschijnen, maar voor het grote publiek verborgen blijven. Met de verkiezing van Beste Beschrijver Amateurvoetbal komt daar verandering in.

Inmiddels zijn de regionale voorrondes achter de rug en hebben zich tientallen kandidaten gemeld door een bestaand wedstrijdverslag in te sturen. De redacties van de betrokken regioplatforms hebben hieruit een top 3 samengesteld die zij hebben gevraagd om een lokale wedstrijd te beschrijven.

Tot dinsdag 18 april kun je per regio op een van de drie verslagen stemmen. Zo wordt een regiowinnaar bepaald die meedoet aan de landelijke finaleronde op 22-23 april. De eindwinnaar wordt op 27 mei aangewezen tijdens de Staantribune Ledendag. Dit gebeurt door een gerenommeerde vakjury, die bestaat uit Willem Vissers (de Volkskrant), Gijs Lauret (Het Vijftiende) en Joris van de Wier (Glorious Hearts, Van Middlesbrough naar Millwall), en een publieksstemming. De winnaar ontvangt de Broodje Bal Award en mag een artikel schrijven voor een editie van Staantribune.

De deelnemende websites zijn:
Voetbal in de Bollenstreek
Het Amsterdamsche Voetbal
Voetbal Rotterdam
Twee Nul
Het Gelderse Voetbal
Regio-voetbal
Haags Amateurvoetbal
Leiden Amateurvoetbal