Racing Club de Avellaneda speelde eergisteren tegen Bolivar. Samen met River Plate, Boca Juniors, Independiente en CA San Lorenzo de Almagro behoort Racing Club tot de Cinco Grandes, de Grote Vijf van Argentinië. Staantribune-redacteur Matthijs Keuning is op rondreis in Argentinië. Over gesprekken met de socios en hoe de kolen van de barbecue altijd gloeien. Alles wat voetbal kijken in een Argentijnse achterbuurt zo mooi maakt.

Voor de wedstrijd is het net zoals in bijna alle landen gebruikelijk om een biertje te drinken. In Buenos Aires doe je dat niet in een pub, maar in een verlopen winkeltje. Op een oud televisietoestel staat PSV aan. Ondanks mijn gebrekkige Spaans raak ik in gesprek met wat locals. Wanneer ze begrijpen dat we uit Nederland komen, roept er een: “Sergio Romero!” De doelman van de nationale ploeg en tweede keeper van Manchester United begon zijn Europese avontuur namelijk in Alkmaar. Daarvoor stond hij onder de lat bij Racing Club.

IMG_1374 IMG_1377Estádio Presidente Juan Domingo Perón (capaciteit 64.161) ligt een achterbuurt van Buenos Aires. Om de tien meter rond het stadion staat een barbecue-stalletje. La Academia, zoals de bijnaam van de club luidt, werd al acht keer landskampioen in het proftijdperk en negen keer onder de amateur-vlag. In 1910 zag een van de oprichters van de club in een Frans sportmagazine een verhaal over Racing Club France. Racing besloot de naam over te nemen en ook de wit-blauwe clubkleuren werden omarmd.IMG_1379IMG_1376Romero is niet de enige grote speler die een verleden heeft bij Racing Club. Ook Diego Simeone, Lisandro López, Diego Milito en het grote talent van Atlético Madrid, Luciano Vietto, droegen het wit-blauw. Racing won de wedstrijd met 4-1 van Bolivar. Hoe de sfeer was? Dat is beter met beelden dan woorden te beschrijven.

Zondag hoop ik een kaartje te bemachtigen voor de wedstrijd tegen Boca. Hopelijk achter het doel, waar normaal alleen de socios staan.