In geen land ter wereld zijn voetbal en politiek zo nauw met elkaar verbonden als in Argentinië. Maar sinds afgelopen week zijn de twee werelden nóg moeilijker van elkaar te scheiden: oud-voorzitter van voetbalclub Boca Juniors, Mauricio Macri, werd ingezworen als nieuwe president van het Zuid-Amerikaanse land.

De 56-jarige Mauricio Macri komt uit een steenrijke ondernemersfamilie met roots in Italië. Dat leverde de ingenieur een image op van rijkeluiszoontje. Maar in 1991 werd Macri ontvoerd en twaalf dagen vastgehouden. Die ervaring veranderde het leven van de playboy radicaal: Macri besloot zich in te gaan zetten voor de maatschappij.

Van 1996 tot 2007 bestuurde Macri voetbalclub Boca Juniors. Onder zijn voorzitterschap werd het mythische Bombonera-stadion verbouwd, won het team zes nationale titels, zes Copa Libertadores (de Zuid-Amerikaanse Champions League) en pakte ‘Boquita’ twee keer de wereldtitel. Het maakte Macri tot meest succesvolle preses uit de clubhistorie.

Maar Macri wilde meer. Vanuit Boca waagde hij – met succes – de sprong naar de politiek: eind 2007 werd Macri als leider van de door hemzelf opgerichte partij PRO gekozen tot burgemeester van Buenos Aires.

14320335019_d17addc35a_h

Liefde voor de bal
De overstap naar de politiek betekende allerminst het einde van zijn liefde voor de sport. Regelmatig trapte hij een balletje met collega’s en politieke tegenstanders. In onderstaande video speelt de oud-burgemeester van Buenos Aires een wedstrijd tegen Daniel Scioli (de man met één arm), de toenmalige gouverneur van de provincie Buenos Aires.

Het was dezelfde Scioli die dit jaar de strijd met Macri aanging om het presidentschap van Argentinië. In de campagne gebruikte Macri regelmatig zijn ervaring als voorzitter van Boca om twijfels over zijn bestuurskracht weg te nemen. Uiteindelijk won Macri de verkiezingen nipt (700.000 stemmen verschil). Zouden de fans van Boca het verschil hebben gemaakt? Dat zou goed kunnen in een land waar minimaal dertig procent van de voetbalfans de club uit Buenos Aires support.

Als president zal ‘Mauricio’ snel aan de slag moeten met verschillende hoofdpijndossiers: naast economie (hoge schulden en inflatie), sociale zaken en een gebrekkige infrastructuur, zal ook het profvoetbal de nodige aandacht van hem vragen.

8702682194_57fe6bc033_k

Geen uitsupporters
Zo zijn tot grote onvrede van voetbalfans geen uitsupporters meer welkom tijdens wedstrijden van de Argentijnse Primera División. Die beslissing werd in 2013 genomen na de zoveelste dode door voetbalgerelateerd geweld. In 2007 werd dezelfde maatregel al genomen voor de lagere divisies van het profvoetbal. Toch vielen de afgelopen acht jaar 77 dodelijke slachtoffers rond de Argentijnse voetbalvelden.

Ook de tv-rechten van het profvoetbal zijn onderwerp van discussie. Eerder gaf Macri aan dat “wie voetbal wil kijken, moet betalen”. Maar tijdens de campagne om het presidentschap matigde hij die boodschap om stemmen te winnen: “Het voetbal blijft op het publieke net, maar we gaan wel reclame uitzenden om de kosten te dekken”.

Aartsrivaal River Plate
Macri moet nog duidelijk wennen aan het feit dat hij nu president van àlle Argentijnen is, dus ook van de fans van aartsrivaal River Plate. Toen hem tijdens zijn eerste persconferentie werd gevraagd of hij River Plate zou aanmoedigen tijdens het WK voor clubteams in Japan, kon hij maar moeilijk zijn lach inhouden. “Dat is onwaarschijnlijk, maar als ze wereldkampioen worden dan zal ik ze als president ontvangen”, antwoordde de Boca-fan met een grote glimlach op zijn gezicht.

Baires. Junio 3 de 2011.- El jefe de Gobierno, Mauricio Macri, la ministra de Desarrollo Social porteña y el delantero del Manchester City y el Seleccionado Nacional de fútbol, Carlos Tévez, visitaron hoy el Centro de Primera Infancia Ositos Cariñosos, ubicado en la Villa 19, donde se brindan cuidados y estimulación temprana a niños de hasta 4 años de edad. Foto: Nahuel Padrevecchi/GCBA

In Staantribune #3 stond een groot verhaal over Boca Juniors van Remi Lehman. Het magazine is verkrijgbaar in de webshop of in abonnementsvorm te bestellen. Lees het hele artikel nu ook op Blendle. In de webshop vind je ook het speciale Staantribune-kerstpakket: Staantribune #1, 2 & 3 voor slechts €19,95 (inclusief verzendkosten).

Remi Lehmann
Redacteur Staantribune

Foto’s: Archief Mauricio Macri/GCBA