Toen Feyenoord het in de lente van 2002 voor de UEFA Cup opnam tegen Internazionale, ging cultheld Chris Gyan in een uitpuilende Kuip voor in gebed. Nu, vijftien jaar later, bidt de Ghanese voetballer om verlichting in zijn moeilijke bestaan.

Het gaat niet goed met Gyan, die nauwelijks geld heeft overgehouden aan zijn profloopbaan en daarnaast met gezondheidsproblemen worstelt. Bestsellerauteur Michel van Egmond schreef een boek over zijn wonderlijke levensloop.

In het boek ‘King’ (ondertitel: ‘De vele wederopstandingen van Chris Gyan’) beschrijft Van Egmond hoe een jonge Afrikaanse voetballer twintig jaar terug een ongewis avontuur aanging in Nederland, prijzen won met zijn club Feyenoord, uitgroeide tot een publiekslieveling en nu dus knokt in de marge van het bestaan.

“Toen ik in Istanbul was om te werken aan mijn boek over zaakwaarnemer Rob Jansen, liep ik de werkgever van Gyan tegen het lijf. Hij vertelde dat Chris lang met plezier in de haven had gewerkt, maar arbeidsongeschikt was geraakt door epileptische aanvallen”, aldus Van Egmond. “Ik nam contact met Chris op omdat ik hem goed ken van mijn eigen Feyenoord-tijd. Ik kwam in dienst van de mediatak bij de club toen Gyan in Nederland arriveerde en heb ook lang bij de club gewerkt.”

Van Egmond sprak uitgebreid met de voetballer, die momenteel veel moeite heeft om rond te komen. Het geld dat hij als prof verdiende, wendde hij vooral aan om anderen te helpen. “En omdat hij nu dus niet kan werken, staat hij er financieel beroerd voor”, vervolgt Van Egmond. “Gyan was lange tijd onderbetaald bij Feyenoord en is pas in zijn laatste jaren behoorlijk gaan verdienen. Hij heeft heel wat mensen onderhouden en er is ook misbruik van zijn goedheid gemaakt. Dat hij ook met epileptische aanvallen te maken heeft, maakt het alleen nog maar tragischer. Ik heb bij hem voorgesteld een boek te maken over zijn leven, waar hij zelf hopelijk wat mee kan verdienen.”

Gyan ging akkoord en verdraagt de rampspoed als een man, vertelt Van Egmond. Gesteund door God slaat hij zich door een leven dat afstand heeft genomen van de glamour. “Hij komt zijn woning bijna niet uit”, weet Van Egmond, die in het boek ook de loopbaan van twee andere Afrikaanse voetballers meeneemt. “Hij voelt zich onzeker door zijn fysieke problemen en wil zo dicht mogelijk bij zijn gezin en zijn medicijnen zijn. Gelukkig hebben we Chris met mijn uitgeverij Overamstel al een beetje kunnen helpen. Hij heeft het overzicht op zijn financiën terug, want dat was best een rommel.”

Met een beetje mazzel, besluit Van Egmond, brengt ‘King’ nog meer dan een stapel biljetten. “Het zou fantastisch zijn als hij door het boek een baan vindt. Dat iemand zich zijn lot aantrekt en hem ondanks zijn handicap een kans wil geven. Het is toch bitter dat hij zo in de problemen is geraakt. Hoe je het wendt of keert: Chris was en is heel populair in De Kuip.”