Voor Staantribune-lezer Jeroen Heijink kwam dit jaar een droom uit: een voetbalreis naar Argentinië. Met twee vrienden ging hij zes dagen naar het land van tango en fútbol. Hij zag zeven wedstrijden, onder meer van Boca Juniors en van River Plate. Deze week is het Argentinië Week op Staantribune.nl en in dat kader schreef Jeroen voor iedere dag een verhaal. Vandaag de afsluiter: Huracán.

Heb jij ook wedstrijden bezocht in Argentinië of een ander verhaal over Argentijns voetbal, over wedstrijden, spelers, trainers of supporters? Stuur het dan naar info@staantribune.nl. De mooiste verhalen en foto’s plaatsen we op deze website.

huracan-2
Voordat we op reis gingen, had ik mij uiteraard voorbereid en ingelezen. Wat ik niet echt had gedaan, was het bekijken van de stadions op internet. Natuurlijk kende ik La Bombonera en El Monumental, maar ik wilde me laten verrassen door de andere stadions. Wat dat betreft hebben de bezoekjes aan San Lorenzo, Racing en Quilmes dat zeker gedaan.

huracan-3
Het plan was om op de laatste dag de boot te pakken naar Montevideo (Uruguay) en een thuiswedstrijd van Peñarol te bezoeken. Er zijn verschillende boten en bussen waarmee je deze korte oversteek kunt maken. Helaas bleek de wedstrijd van Peñarol verplaatst en moesten we het plan staken. We kwamen erachter dat Huracán, die we al in actie gezien hadden gezien tegen San Lorenzo, deze avond moest spelen tegen Atletico Nacional (Colombia) in de Copa Libertadores.

huracan-4
In de middag besloten we alvast te gaan buurten bij El Globe (de luchtballon), zoals de bijnaam van Huracán luidt, om te kijken of er nog kaarten waren. In de fanshop werden we doorverwezen naar een kamertje. Omdat we er niet bepaald Argentijns uitzien, werd aangenomen dat we uit Colombia kwamen. Nadat dit misverstand uit de wereld was geholpen, kregen we de wedstrijdkaarten overhandigd. Het thuisshirt van Huracán doet me weinig, dus ik besloot het uitshirt te kopen. Foeilelijk, maar daardoor juist mooi.

huracan-1
De wedstrijd werd in de avond gespeeld. Er was weer veel politie op de been en zelfs een groot waterkanon. De taxi zette ons vlakbij het stadion af. Het gebruikelijke loopje naar het stadion om de sfeer te proeven, beviel mij ook nu weer goed. Rond de eetstandjes hadden zich veel mensen verzameld en er waren veel mooie muurschilderingen te bewonderen. Bij het eerste controlepunt werd ik eruit gepikt. Ik moest naar een aantal tafeltjes lopen waarop koffers stonden met een laptop erin. Ik dacht even te zijn beland in een aflevering van Wie is de Mol, toen ik mijn vinger op de laptop moest plaatsen. Gelukkig verscheen er een groen scherm en mocht ik doorlopen. 
huracan-6
Een gedeelte van de buitenkant van Estadio Tomás Adolfo Ducó deed me op de een of andere manier denken aan Highbury. Mooie, oude boletarias (kaartloketten) maakten het geheel af. Onze kaarten waren voor de lange zijde, maar voordat we de tribune opgingen, verkenden we de binnenkant van het stadion. Naast een weinig sfeervolle kantine zagen we veel muurschilderingen. Onze tribune was half staan, half zitten. Ook bevindt zich in het midden van deze tribune een soort uitzendtoren. De functie was mij onduidelijk, maar het maakt het stadion in ieder geval bijzonder.

huracan-7
De tribunes achter de goal lopen rond af en het grote uitvak, inclusief aardig wat Colombianen, toonde groot de naam van de club. Op de bovenste rand zijn alle prijzen geschilderd. Dat het stadion geen overkappingen heeft, maakt het toch wel af. Deze speelronde in het toernooi leek niet altijd uitverkocht, wat ons ook al bij River Plate opviel, maar het stadion was redelijk gevuld. De prijzen van de kaartjes lagen dan ook een stuk hoger dan bij een gemiddelde competitiewedstrijd. De popular zat goed vol en de lange zijde waar wij zaten ook. Ik genoot weer van de mensen om mij heen, die niet stil konden zitten.

huracan-5
De wedstrijd ging gelijk op, al leek Atletico Nacional – dat later dit toernooi zou winnen – de meer technische ploeg. Voor het scoreverloop maakte het niet uit. Het bleef 0-0 en zo zat onze week in Argentinië erop. We hebben van de eerste tot de laatste minuut genoten. Uiteraard van het voetbal, maar ook van de stad Buenos Aires zelf. Toen ik in het vliegtuig zat, nam ik mij voor om de bezochte wedstrijden als return te bezoeken. En dan heb ik ook nog niet La Plata derby, Santa Fe derby en Tucuman Derby gezien. Dit was echt mijn tofste trip ooit.

Tot ziens, Buenos Aires!

huracan-8