Voor Staantribune-lezer Jeroen Heijink kwam dit jaar een droom uit: een voetbalreis naar Argentinië. Met twee vrienden ging hij zes dagen naar het land van tango en fútbol. Hij zag zeven wedstrijden, onder meer van Boca Juniors en van River Plate. Deze week is het Argentinië Week op Staantribune.nl en in dat kader schreef Jeroen voor iedere dag een verhaal. Vandaag: de derby van Avellaneda.

Heb jij ook wedstrijden bezocht in Argentinië of een ander verhaal over Argentijns voetbal, over wedstrijden, spelers, trainers of supporters? Stuur het dan naar info@staantribune.nl. De mooiste verhalen en foto’s plaatsen we op deze website.

racing-8
Na het laatste fluitsignaal haastten we La Bombonera uit en namen we bij het toeristische gedeelte van La Boca een taxi. Over minder dan 45 minuten zou de Avellaneda derby tussen de eeuwige rivalen Racing Club en Independiente beginnen. Beide clubs komen uit de voorstad Avellaneda, ten oosten van Buenos Aires. Het mooie aan deze derby is dat beide stadions maar een paar honderd meter van elkaar liggen. We pakten op deze zondag dus de twee grootste wedstrijden op één dag. Boca Juniors en Racing Club liggen op papier slechts twintig minuten van elkaar.

racing-1
Kaarten voor de wedstrijd hadden wij vooraf via de website van de club besteld. Alleen moesten we de tickets een dag voor de wedstrijd ophalen bij het stadion. Als je alle tijd hebt, is dat geen straf en kun je meteen even de wijk bezichtigen. Racing Club speelt haar thuiswedstrijden in Estádio Presidente Juan Domingo Perón, ook wel El Cilindro genoemd vanwege de vorm. Het biedt plaats aan ruim 50.000 toeschouwers. Nog geen tweehonderd meter verderop ligt het stadion van de buren, Estadio Libertadores de América. Ook in dit stadion kunnen ruim 50.000 mensen.

racing-2Aangekomen bij het stadion viel wederom de wijk op. El Cilindro ligt niet op een industrieterrein, maar gewoon midden in de buurt. Onderweg kwamen we langs een trapveldje. De kleur van één team viel op: oranje. Toen we dichterbij kwamen, zagen we dat de spelers het complete tenue van het Nederlands Elftal, dat gedragen werd tijdens het WK in Brazilië, aan hadden.

racing-3
Van de buitenkant is het stadion een pareltje. Vervallen, clubkleuren duidelijk aanwezig, loketten aan de buitenkant van het stadion en huizen er pal tegenaan. De kaartverkooploketten zijn aan de rand van het stadion en vanaf die plek kun je het stadion van rivaal Independiente zien liggen. Bij de loketten stond een enorme rij. In ons beste Spaans vroegen we voor de zekerheid nog even waar we moesten zijn, maar het bleek dat de rij gelukkig alleen voor de losse verkoop was. Wij moesten in een andere rij aansluiten met slechts vier mensen voor ons. Na het ophalen van de kaarten namen we nog even een kijkje bij de buren. Helaas konden we alleen de buitenkant bekijken en nodigde de buurt niet uit om er heel lang te blijven hangen.

racing-4
Terug naar de wedstrijddag. Nadat de taxi ons van La Boca naar Avellaneda had gebracht, moesten we nog een stukje lopen. Na twee controlepunten en het passeren van allerlei standjes zagen we het stadion. De avond was al gevallen en de stadionlampen waren al ontstoken. Ook voor deze wedstrijd hadden we kaartjes achter de goal, dit keer op de tweede ring. Omdat we vlak voor de aftrap aankwamen, konden we geen eigen plek meer uitzoeken, dus sloten we achteraan. Een beetje duwen, drukken en schuiven leverde mij een plek op met beter zicht, hoewel ik geen kant op kon. Naast mij stond Diego met een mouwloos shirt inclusief bijbehorende okselgeur, voor mij stond een oud vrouwtje en in mijn rug denk ik iets van een helm of bowlingbal te voelen. Maar omdat ik mij vanwege de drukte niet kon omdraaien, kon het ook best een buik zijn geweest.

racing-6
Het stadion zat goed vol en helaas waren hier ook geen uitsupporters bij aanwezig. De lange zijde aan beide kanten bevat op de eerste ring staanplekken. De sfeer en passie om ons heen waren weer om van te smullen. Iedereen deed mee. En hoewel het eigenlijk niet kon qua ruimte, gingen we ook nog een keer met z’n allen springen. “En wie niet springt, is voor Independiente” was een van de populairdere songs. Op een gegeven moment besloot een groep van vijftien man nog even door te drukken, met alle gevolgen van dien. Iedereen viel minimaal vijf rijen naar beneden en er klonk gegil, geschreeuw en gevloek. De mensen tegen het hek hebben het waarschijnlijk niet fijn gehad. Ik kreeg er rillingen van in mijn lijf. Gelukkig waren er geen gewonden, maar er moest wel een persoon worden afgevoerd, die er uit zag alsof hij was flauwgevallen.

racing-5
Helaas speelde de thuisploeg niet in haar gestreepte shirt, wel zagen we Diego Milito spelen. Tot aan deze speelronde vielen er genoeg goals per wedstrijd, maar helaas eindigde ook deze match in 0-0. Maar het voetbal en de score waren bijzaak. Ik had inmiddels besloten dat ik hier nog een keer terugkom voor Independiente – Racing Club.

racing-7