Voor Staantribune-lezer Jeroen Heijink kwam dit jaar een droom uit: een voetbalreis naar Argentinië. Met twee vrienden ging hij zes dagen naar het land van tango en fútbol. Hij zag zeven wedstrijden, onder meer van Boca Juniors en van River Plate. Deze week is het Argentinië Week op Staantribune.nl en in dat kader schreef Jeroen voor iedere dag een verhaal. Vandaag is het de beurt aan San Lorenzo.

Heb jij ook wedstrijden bezocht in Argentinië of een ander verhaal over Argentijns voetbal, over wedstrijden, spelers, trainers of supporters? Stuur het dan naar info@staantribune.nl. De mooiste verhalen en foto’s plaatsen we op deze website.
san-lorenzo-5
Ik moet bekennen: ik ben nostalgisch ingesteld. Vroeger was alles beter en tegenwoordig is alles ‘modern football’. Alles is tot in de puntjes geregeld, zeker op het hoogste niveau in Nederland. Uitsupporters hebben genoeg te klagen, maar dat zit meer in de (combi)regelingen voor bezoekers dan in de faciliteiten in de huidige stadions. Bij de catering kun je betalen met pasjes of munten, er zijn genoeg toiletten, heaters op tribunes, schone stoeltjes, het kopen van kaartjes kan online en in een seizoenkaart wordt geen gaatje meer geknipt. De diehard blijft uiteraard lekker zeuren, want het rauwe randje van het voetbal is verdwenen. Ik schaar mij zelf ook een beetje onder die groep. Uiteraard onthouden we alleen de mooie dingen. Maar hoe fijn is het wel niet dat er gewoon lekker toiletpapier op de wc is. En ook niet onbelangrijk: tegenwoordig is het allemaal veilig in en rondom de stadions. Maar de ouderwetse voetbalcultuur lijkt te veranderen.

san-lorenzo-7
Tijdens een van onze eerste wandelingen in Buenos Aires liepen we in het centrum toevallig tegen een kleine fanshop aan van San Lorenzo, voluit Club Atlético San Lorenzo de Almagro. Naast River Plate, Boca Juniors, Racing Club en Independiente behoort San Lorenzo tot de Grote Vijf van Argentinië. Maar liefst 88% van de bevolking van Argentinië heeft sympathie voor een van deze vijf clubs. Bij de fanshop stond een lange rij voor de deur. Het bleek te gaan om de verkoop van kaarten voor de wedstrijd van zaterdag tussen San Lorenzo en Huracan, een van de grotere derby’s op het hoogste niveau in Argentinië. Deze wedstrijd hadden we al op de korrel en we besloten dus achterin de rij aan te sluiten. Tijdens het wachten raakten we in gesprek met een Argentijn. Nadat we verteld hadden wat we kwamen doen en op welke tribune we het beste konden staan voor de sfeer, gaf hij ons een dringend advies mee: ga niet op eigen houtje richting het stadion en laat je met een taxi binnen het stadionterrein afzetten. De wijk eromheen is namelijk een van de mindere wijken in Buenos Aires.
san-lorenzo-3
Op de wedstrijddag lieten we ons dan ook afzetten door een taxi. De chauffeur bevestigde de verhalen en zou hij ons binnen de stadionmuren afzetten. San Lorenzo speelt zijn thuiswedstrijden in een prachtig stadion, Estadio Pedro Bidegain, ook wel el Nuevo Gasómetro genoemd. Het stadion en de ruimte eromheen liggen pal tegen Bajo Flores aan. De term pauper zou je best op deze wijk kunnen toepassen. Vanuit de taxi zagen we niet-afgebouwde, lage huizen, veel troep op straat en je merkte aan alles dat de levensstandaard hier lager ligt dan in de rest van de stad. De inwoners van de wijk zijn grotendeels immigranten uit andere Zuid-Amerikaanse landen. Onder de indruk onderging ik het laatste stukje van de rit. Er was veel graffiti te zien met de tekst Villa 1-11-14, een samenvoeging van verschillende wijken.
san-lorenzo-1
Dat het een grote derby betrof, merkten we direct. Het was afgeladen met mensen in de clubkleuren blauw-rood, overal stonden kleine eetstalletjes en er was weer veel politie op de been. In het stadion kunnen ruim 45.000 mensen en die waren dan ook minimaal aanwezig. De chauffeur zette ons af bij de poort. We moesten nog een klein stukje door de menigte lopen naar de ingang. Het terrein is omringd door muren en daarbinnen bevinden zich onder andere een kleine fanshop (ja, het shirt is gekocht), een ouderwetse kantine en wat trainingsvelden.
san-lorenzo-2
Iets verderop wachtte een grote kraai in de clubkleuren ons op. De tribunes waren groot, hoog en steil, helemaal volgepakt met mensen. De muren, met daarin de oude, vervallen verkooploketten, zijn ook heel mooi. Ik probeerde mij in te beelden hoe het hier vroeger moest zijn geweest. We hadden kaarten voor de popular en stonden dus pal achter de goal. Onze tribune bestond uit drie grote vakken. Het tussenvak, normaal gesproken het uitvak, was leeg. Vanwege de vele rellen tijdens wedstrijden in Argentinië heeft de voetbalbond besloten dat bij de grote wedstrijden voorlopig geen uitpubliek meer welkom is. Ik had graag willen zien hoe de interactie tussen beide supportersgroepen verloopt tijdens zo’n grote wedstrijd. De sfeer was er niet minder om. De hekken achter de goal waren behangen met grote spandoeken en waar geen spandoek hing, hingen supporters in deze hekken. Eten en drinken konden we bestellen bij mannetjes vooraan in het vak, die ook niet bang waren om met een zelf gefabriceerd dienblad vol frisdrank de tribune op te gaan.
san-lorenzo-6
Tijdens de wedstrijd vonden veel supporters blijkbaar dat je de match beter kon zien op het tussenvak en de een na de ander klom dan ook over de hekken, waardoor uiteindelijk het hek maar opengezet werd. Halverwege de wedstrijd liep ik na een bezoekje aan het toilet via de achterkant van het tussenvak weer naar binnen: kippenvel. Ik genoot intens van het gezang en de mensenmassa. Om mij heen zag ik vaders met baby’s in de armen, achter mij slingerde een oud omaatje de tegenstander in het Spaans allerlei verwensingen naar het hoofd en ook hier veerden de mensen weer prachtig door de benen en deden de polsjes het werk. Voorafgaand aan deze trip had ik op YouTube veel filmpjes bekeken van deze passievolle supportersgroep en nu zag ik het met eigen ogen. Ik keek van beneden naar boven en zag één grote mensenmassa. En tussen de tribunes door had je mooi uitzicht op de huizen in de wijk.
san-lorenzo-8
Het niveau van de derby was wederom niet hoog. San Lorenzo won uiteindelijk met 1-0 van de rivaal door een doelpunt halverwege de tweede helft. Maar de wedstrijd maakte de minste indruk op mij. Het gehele plaatje was compleet. Alsof je even twintig jaar teruggaat in de tijd. Voetbal met passie op de tribune en een heel rauw randje. Me gusta!

san-lorenzo-4