Natuurlijk, het is nog steeds belachelijk dat de finale van de Copa Libertadores dit jaar in Madrid werd gespeeld, maar voor Europese voetballiefhebbers was het wel een unieke kans om eens een Superclásico bij te wonen. Niet zomaar een Superclásico bovendien, misschien wel de belangrijkste in de historie van beide clubs. River Plate en Boca Juniors stonden tot vorige maand al 246 keer tegenover elkaar, maar nog nooit in de finale van het belangrijkste clubtoernooi van Zuid-Amerika. 

Op zaterdag 10 november zou de heenwedstrijd in La Bombonera worden gespeeld, maar dat feest ging niet door omdat het hele stadion en alle straten in Buenos Aires volledig blank stonden na hevige regenval. Een dag later ging de heenwedstrijd alsnog door. Het werd een prachtige wedstrijd in het kolkende La Bombonera, met twee goals voor beide teams.

Twee weken later zou de return in het Estadio Monumental van River Plate worden gespeeld, maar we weten inmiddels allemaal hoe dat afliep. De wedstrijd ging niet door omdat de spelersbus van Boca Juniors op weg naar het stadion werd bekogeld, maar ook de Argentijnse politie maakte grote fouten op deze dag. De bus kwam slechts een uur voor de wedstrijd bij het stadion aan en nam bovendien een andere route dan normaal, recht langs de plek waar alle fans van River Plate hun laatste biertjes dronken voor de wedstrijd. De tienduizenden fans die urenlang in de brandende zon in het stadion zaten konden weer naar huis, zonder de wedstrijd van de eeuw te hebben gezien. 

Er werd dagenlang vergaderd over het vervolg op deze farce, een nieuwe klap voor het toch al niet zo beste imago van Argentinië. Genoa en Doha boden zich aan als speelsteden, maar de Superclásico werd uiteindelijk door de CONMEBOL verkocht aan Madrid. Daar wisten ze wel raad met deze finale, dachten ze. Voor een flinke zak geld verkocht de Copa Libertadores een beetje zijn ziel. De cup is namelijk vernoemd naar de bevrijders van de Spaanse veroveraars. In Zuid-Amerika werd er dan ook schande van gesproken en ook veel voetballiefhebbers in Europa hadden hier een slecht gevoel bij, maar uiteindelijk zaten er zondagavond toch 70.000 toeschouwers in Estadio Santiago Bernabéu. 

Beide clubs kregen een kant van het stadion, maar de kaartverkoop (vijfduizend door beide clubs, de rest door de Spaanse voetbalbond) verliep niet bepaald streng. Zo waren er tijdens de finale overal in het stadion fans van Boca tussen die van River te vinden en vice versa. In Argentinië zijn er al jaren geen uitsupporters meer na een decennialange opeenstapeling van gewelddadige en dodelijke incidenten.

In Madrid was de sfeer dit weekend volledig anders. Overal liepen fans van River en Boca gemixt door de Spaanse hoofdstad, zonder ook maar een enkel noemenswaardig incident. Hoeveel Argentijnen er uiteindelijk naar Madrid zijn afgereisd is niet helemaal duidelijk, maar naar schatting waren het er zo’n 10.000 aan beide kanten. De overige 50.000 stoeltjes werden bezet door Europeanen, onder wie veel Spanjaarden en Italianen met Argentijnse roots. Het gaf ook de kans aan voetbalfans uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland om eens een Superclásico bij te wonen. Niet dat ze achter het besluit stonden om de wedstrijd in Madrid te spelen, maar wel een unieke kans om deze historische wedstrijden bij te wonen.

Zelf deed ik in april dit jaar nog een voetbaltiendaagse in Buenos Aires, waarbij ik begon met River Plate en afsloot bij Boca Juniors. Vanwege het stadion had ik een lichte voorkeur voor Boca Juniors, maar het shirt van River Plate straalt daarentegen meer klasse uit. Afgelopen dinsdag, vijf dagen voor de finale, kreeg ik via Twitter voor tachtig euro een kaartje aangeboden. Daarover hoefde ik uiteraard niet lang na te denken. De prijzen voor vluchten en hotels vielen ook nog mee. 

Ik zat op de derde van vier ringen in het Bernabéu, aan de kant van de fans van River Plate. De sfeer in het stadion was niet zoals in Argentinië, waar het gezang, gespring en gezwaai met de armen vaak de hele wedstrijd aanhoud. Hier ging het meer in vlagen. Soms lieten de fans van River minutenlang hard van zich horen, dan viel het weer stil en namen de fans van Boca het gezang weer over. 

Zicht vanaf de derde ring van Santiago Bernabéu

De wedstrijd was zeker niet goed, maar spannend was het wel. Na een gemiste kans van River counterde Boca in de laatste minuut van de eerste helft razendsnel en maakte spits Dario Pipa Benedetto de 0-1 voor Boca. Halverwege de tweede helft kwam River weer op gelijke hoogte via de bonkige, maar ijverige spits Lucas Pratto. Daar bleef het bij en dus kwam er de verlenging waar zoveel neutrale voetbalfans vooraf al stiekem op hoopten. 

Neutraal was ik zelf inmiddels niet meer, want de passie van de River-fans om me heen werkte aanstekelijk. Twee rijen achter me leefde voormalig Argentijns international Martin Demichelis (ex-River) ook fanatiek mee. Waar het tijdens de eerste negentig minuten nog wel eens stil was in het stadion, werd in de verlenging iedere actie met gefluit of gejuich begeleid vanaf de tribunes. 

Al vroeg in de verlenging kreeg Colombiaanse middenvelder Wilmar Barrios (Boca) zijn tweede gele kaart, waarna River Plate voelde dat de kansen nu in hun voordeel waren. Een andere Colombiaan, de kleine linkspoot Juan Fernando Quintero, was in de 60ste minuut ingevallen en had de wedstrijd sindsdien langzaam naar zijn hand gezet. In de 109de minuut schoot Quintero prachtig raak via de onderkant van de lat: 2-1. Daarna besloot Boca-doelman Esteban Andrada om als een soort vliegende keeper te gaan spelen. Hij ging veelvuldig mee naar voren, maar dat werd in de 120steminuut afgestraft door Gonzalo Pity Martínez. Na een lange sprint kon hij de beslissende 3-1 maken in een leeg doel. Het typisch Argentijnse ‘gooooooool’ klonk al door het stadion voordat de bal het net raakte. Overal om me heen vielen fans van River Plate elkaar met tranen van geluk in de armen. Een volledige verdiende winnaar, want het vooraf sterker geachte Boca Juniors viel flink tegen. 

De twee wedstrijden zelf zijn waarschijnlijk niet de voornaamste redenen dat deze finale de geschiedenisboeken zal gaan halen. Het was een veelbewogen maand voor het Argentijnse voetbal, een soap die zeker niet de schoonheidsprijs verdient, maar ik ben erg blij dat ik erbij was. 

De finale was van River Plate afgepakt, maar de prachtige beker van de Copa Libertadores gaat nu toch mee terug naar Estadio Monumental. 

Hét boek over voetbal in Buenos Aires, ‘Buenos Aires – Die Welthauptstadt des Fußballs’, is verkrijgbaar in onze webshop!