In de zomer van 1989 schokt de SLM-vliegtuigramp in Suriname de voetbalwereld. Vijftien leden van het Kleurrijk Elftal vinden de dood. Een van hen, Andro Knel, wordt zevenentwintig jaar later door supporters van zijn clubs Sparta en NAC nog altijd geëerd met een wedstrijd die uniek is in zijn soort: de Andro Knel Bokaal. Dit vriendschappelijke duel tussen beide supporterselftallen wordt gespeeld op dagen dat de hoofdmachten van NAC en Sparta ook tegen elkaar uitkomen. Zo ook vanavond (dit artikel verscheen eerder op 1 april 2016) op Het Kasteel van het jarige Sparta.

“Door deze wedstrijd leeft en herleeft Andro nog, juist ook bij onze jongere supporters”, vertelt Peter van der Zwan, namens de supportersvereniging van Sparta organisator van de wedstrijd, in Staantribune nummer 5. “Op het veld staan tijdens de Andro Knel Bokaal vooral jonge jochies, maar vooraf leg ik ze altijd goed uit waarom we dit doen.”

mockup_AndroKnelDe wedstrijd levert meer op dan een herdenking alleen. “De band tussen Sparta en NAC is breed gedragen”, vertelt NAC-supporter Koks, coach van de NAC-elf. “Bij de wedstrijd eerder dit seizoen in Breda kwamen onze harde kernen zelfs voor de wedstrijd bij elkaar op het plein voor het stadion om een biertje te drinken. Er viel geen onvertogen woord.” Van der Zwan: “Dat is natuurlijk ook een prachtig efect van de Knel Bokaal. De wedstrijd is er opdat wij nooit vergeten, maar vormt tegelijkertijd ook het bewijs dat supportersgroepen van concurrerende verenigingen perfect normaal met elkaar om kunnen gaan. Want de sfeer is onderling meer dan goed. We spelen een potje voetbal en jagen elkaar negentig minuten lang over de reclameborden, maar daarna drinken we toch een biertje en kijken we het liefst samen naar de wedstrijd tussen onze eerste elftallen.”

Staantribune #5
Het magazine is los verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en in de webshop. In Staantribune #5 staat naast het portret van Andro Knel ook een uitgebreide reportage over het VfL Bochum van Gertjan Verbeek, een openhartig interview met Orlando Smeekes, die als zoon van drugsverslaafde ouders opgroeide in pleeggezinnen en internaten.

mockup_cover_nr5Verder in dit nummer onder meer:

  • interview met de markante voetbaljournalist Iwan van Duren
  • achtergrondartikel over clubs in de Belgische Tweede Klasse
  • reportage over de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, in 1974 opgericht door Assyrische vluchtelingen
  • fotoreportage van Stade Joseph Marien, thuishaven van het Brusselse Royale Union Saint-Gilloise
  • Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda
  • historische uitwedstrijd Genua-Ajax
  • een van de laatste interviews met de onlangs overleden Hans Posthumus
  • en vaste rubrieken als Persoonlijk (dit keer met oud-international Bert Konterman), De Derby, over die van Belfast tussen Glentoran en Linfield, en Het Plakboek, ditmaal van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.

Word lid!
Als je nu lid wordt van Staantribune ontvang je naast de nieuwe editie ook het 0-nummer in pdf. Leden van Staantribune genieten ook andere voordelen, zoals een uitnodiging voor de Staantribune Ledendag en korting op producten in de webshop, zoals boeken. En dat voor slechts €44,95 per jaar. Nog geen lid? Ga dan snel naar www.staantribune.nl/wordlid.mockup_OrlandoSmeekes
mockup_VanBronckhorstmockup_unionSaint-Gilloise
mockup_VanDuren