Voor Staantribune #17 (alleen deze week nog verkrijgbaar bij onze verkooppunten, zolang de voorraad strekt!) schreef Willem Haak een verhaal over de bijzondere loopbaan van voetbalkunstenaar Andrea Pirlo. Een voorproefje:

Juve-keeper Gianluigi Buffon noemt de gratis overgang van Pirlo naar Juventus ‘het koopje van de eeuw’. In de Italiaanse kranten wordt het beleid van AC Milan stevig bekritiseerd. Trainer Massimiliano Allegri is de zondebok. Dat de middenvelder in 2012, 2013 en 2014 tot beste speler van de Serie A wordt gekroond, bevestigt dit beeld alleen maar. In een Serie A vol sterren is de opgeleefde Andrea Pirlo de grootste ster.

Niet alleen nationaal groeit de waardering voor Pirlo. Wanneer Juventus in 2015 in de halve finale van de Champions League op bezoek gaat bij Real Madrid, wordt de middenvelder in de tweede helft gewisseld. Als blijk van waardering krijgt de Italiaan een staande ovatie van het Spaanse publiek. Een prachtig gebaar dat eerder Alessandro Del Piero ten deel viel. Later wordt ook Francesco Totti met applaus geëerd in het Bernabeu.

In 2015 bereiken Juventus en Pirlo uiteindelijk de finale van de Champions League. Opvallend is dat uitgerekend Massimiliano Allegri op dat moment de manager van de Bianconeri is. Besloot de oefenmeester Pirlo bij Milan nog te laten vertrekken, bij Juventus blijft de middenvelder ook onder Allegri de belangrijkste schakel in het elftal. Het is tekenend voor de carrière van Pirlo. Vroeg of laat worden de critici de mond gesnoerd.

Lees het hele portret van Andrea Pirlo in de nieuwe Staantribune (alleen deze week nog verkrijgbaar bij onze verkooppunten, zolang de voorraad strekt!). Het nummer in elf seconden:

Voor deze editie, die geheel in het teken staat van voetballand Italië, trokken we een paar dagen op met Marten de Roon in Bergamo, die vertelt over de wederzijdse liefde tussen hem en Atalanta. Ook verhalen Michel Kreek en Leonard van Utrecht over hun tijd bij Padova en Jan Peters over zijn periode bij Genoa en Atalanta.

Verder bezochten we de Derby della Lanterna tussen Genoa en Sampdoria en maakten we reportages in Benevento, Napels, Foggia en Milaan. Willem Haak schreef een persoonlijk verhaal over zijn liefde voor Internazionale en we gingen op bezoek bij supporters van Hellas Verona en Castel di Sangro.

Uiteraard mogen de vaste rubrieken, zoals Het Shirt (Juventus 1983-1984), Pot 6 (over San Marino), Het Portret (Gianluigi Buffon), Top 5 (Corruptieschandalen in Italië), Voetbal & Muziek (AS Roma) en de columns van Frank Heinen en Johan Voskamp niet ontbreken.

Emilio Sansolini zorgde voor schitterende illustraties in deze editie, waaronder de cover van Pirlo.