De maand maart stond bij Staantribune in het teken van Italiaans voetbal. Iedere dag schreef een calcioliefhebber een ode aan zijn favoriete speler. Zo ook Wes Beuvink (Tussen de Linies, SciSports, Tubantia) over Andrea Pirlo, die vandaag officieel afscheid neemt als profvoetballer.

Ik deed mijn schoenen uit en ging languit op de bank liggen. Via de YouTube-app verbond ik mijn iPhone met de televisie. A, n, d, r, e, a. Niet Bocelli, niet Ranocchia, nee, Pirlo. Vervolgens deed ik nog even het licht uit en klikte ik de bovenste video aan: The Best Of The Maestro Ever. Je kent het wel, even op YouTube een video kijken en daarna nog een x-aantal video’s erachteraan afspelen, ongepland. Nadat ik een kwartier had gekeken naar de kleine grote maestro, raakte ik letterlijk verwikkeld in drie uur lang Andrea Pirlo. Toch ging YouTube er nu even vanaf, er stond immers een redelijk affiche op het programma: Real Madrid – PSG.

Voor een scholier van achttien kan ik bovengemiddeld veel genieten van kunst en kunstenaars. Vooral van renaissancistische kunst en de landgenoten van Pirlo: Leonardo Da Vinci, Michelangelo en Raphael. De drie uur lange Andrea Pirlo-sessie overtrof echter alle kunstvormen die ik kan opnoemen. Piekfijne openingen, magistrale vrije ballen, bizar zachte voeten en een welness-achtige kalmte aan de bal. De hashtag #Pirloisnotimpressed deed iedere seconde eer aan zijn naam.

Ik dacht nog even aan Pirlo toen ik voor de verdediging van Real Madrid een defensieve middenvelder in de naam van Casemiro zag. Een speler op dezelfde positie als de Italiaan, maar alles is wat Pirlo niet is. Vice versa is dit exact hetzelfde. Ik zie de waarde van een speler als Casemiro heel goed in, maar als pure voetballiefhebber kan ik er maar moeilijk van genieten. Zwaarvoetig, een defensieve, tactische sloper, dat karakteriseert het spel van Casemiro. Een speler veel meer in de nagalm van de Franse defensieve middenvelder Claude Makélélé. Als ik vervolgens in de huid kruip van een analist weet ik Casemiro veel meer op waarde te schatten dan als liefhebber. Maar soms wil ik ook artistiek genieten.

Helaas, weinig spelers in het voetbal van het huidige tijdperk zijn zoals Pirlo. Of er in teams nog wel plaats wordt gemaakt voor dit unieke, uitstervende ras van voetballer is dan ook maar de vraag. Soms denk ik dat het goed is geweest dat papa en mama Pirlo niet een aantal jaren later een geweldig intieme avond hebben beleefd. Het moderne voetbal verdient de eer niet om over een grootheid als Pirlo te kunnen twijfelen.

Hoe ouder, hoe minder goed en hoe groter het verval. Voor Pirlo gaat het tegendeel echter op. Des te ouder hij werd, des te beter en mooier Pirlo ging voetballen en hoe klassieker de baard zich om zijn gezicht ging vormen. AC Milan dacht doodleuk in 2011 dat de beste Italiaanse spelmaker die ik ooit heb gezien te oud was geworden met zijn 31 jaar. Juventus dacht daar iets wat anders over, het gevolg kent u: vier landstitels. Vind ik leuk voor AC Milan.

Het voetbal van vandaag de dag kent niet of nauwelijks spelers zoals Pirlo meer. Onlangs vergeleek ex-Rode Duivel Eric van Mier Moussa Dembélé van Tottenham met Pirlo na het sterke optreden van de Belg tegen – uitgerekend – Juventus. Ook een balvirtuoos die als verdedigende middenvelder speelde. Ik kan me daar grotendeels in vinden, al denk ik dat Dembélé meer handelt op fysiek.

Daarnaast vertonen Miralem Pjanic en Luka Modric bij vlagen wat karaktereigenschappen van Pirlo, de inmiddels gestopte Xabi Alonso en Xavi deden dat misschien nog wel meer en Andrés Iniesta, hoewel hij meer aanvallend is ingesteld, kan drijven, draaien en dribbelen als Pirlo deed in zijn carrière.

In Nederland zie ik slechts één speler die dat ook doet op deze manier, bij Ajax: Frenkie de Jong. Maar voor nu probeer ik mijn eerste wijntje weg te krijgen, als eerbetoon aan misschien wel de grootste stylist ooit, binnen én buiten het veld. En de data? Andrea Pirlo: 100% succesvol genoten (100/100).

Wes Beuvink

Meer over Andrea Pirlo in Staantribune 17, verkrijgbaar bij meer dan duizend boekhandels in Nederland en België.