Ajax, Real Madrid, AC Milan, Schalke 04. Klaas-Jan Huntelaar speelde bij vier topclubs in vier verschillende Europese competities. In het derde nummer van Staantribune vertelt de spits van het Nederlands Elftal openhartig over zijn speciale band met supporters, de Italiaanse volksaard, de Spaanse leefstijl en de Duitse media.

Aan het einde van een bevlogen relaas van bijna twee uur stelt Klaas-Jan Huntelaar zich voor hoe het is om een voetballer zonder status, geld en gezin te zijn. “Dan zou ik overal heengaan”, klinkt het met een dromerige blik. “Ik ben wel een reiziger, ik vind het boeiend om alles te zien. Een jaartje Australië, Amerika, Argentinië. Een soort backpacken en voetbalschoentjes mee. Kijken waar ik terechtkom. Wat is er mooier dan dat? Maar het botst met andere zaken.” Spelen bij de Duitse topclub Schalke 04 en met het gezin wonen in de Achterhoek is óók een ideale situatie. Dat de spits rust heeft gevonden, betekent dat hij zijn verlangen naar avontuur enigszins moet beteugelen. Toch blijft er genoeg te zien. Zijn hele carrière al heeft Huntelaar oog voor de cultuur rondom het veld waarop hij voetbalt. Het fascineert en beïnvloedt hem, of de club nu AGOVV heet of Real Madrid.

1S1A4759

Een club is een soort vrouw
“Als je voor een club speelt, moet je een bepaalde binding hebben. Het eerste jaar bij Schalke 04 was mooi, maar ik had toen nog helemaal geen binding met die club. Daarna begon ik een beetje iedereen te kennen. Toen voelde ik meer eenheid. Dat gevoel probeer ik altijd te creëren bij een club. Dat is er niet altijd vanaf dag één. Want het is niet zo dat ik op mijn tiende droomde om in het eerste van Schalke 04 te spelen. Ik was gek van Ajax.”

Werd je in het tweede seizoen bij Schalke 04 daardoor ook beter of waardevoller?
“Op de een of andere manier kan ik mezelf dan meer geven. Het is net als een relatie met een vrouw. Je gaat eerst een keer op stap en trakteert haar op een colaatje. Dan koop je een keer een mooie ketting voor haar. Zoiets groeit door de jaren heen. Qua gevoel komt het nu dichter bij de honderd procent dan wanneer ik ergens word gedropt en om me heen zit te kijken. Als je bij een andere familie binnenstapt, zeg je ook niet: hier ben ik, boem, ik ga even het woord voeren.”

1S1A4654

Vakantiegevoel in Madrid

Wanneer was de cultuurschok voor jou het grootst na een transfer?
“Toen ik voor de eerste keer naar het buitenland ging, van Ajax naar Real Madrid. Mijn vrouw en ik moesten de taal leren, op zoek naar een nieuw huis. Een ander leven natuurlijk. Voor tien uur ‘s avonds hoefden we niet te gaan eten, want dan was het restaurant nog gesloten. Ik ben gewend om rond elf uur te gaan slapen. Dan ga ik niet om tien uur nog warm eten. Ik hou ook helemaal niet zo van de hitte, als ik daarin moet werken. De zomermaanden vind ik al warm. Daar is het zeven, acht maanden zomer. Ik kreeg in Spanje een vakantiegevoel.”

Dat klinkt niet prestatiebevorderend.
“Ik gaf wel alles, maar het gevoel was anders. Het was lekker weer. Wat doe je in Nederland als het lekker weer is? Barbecuen. Dat deed ik daar veel, omdat ik vaak thuis moest eten. Mijn ritme werd verstoord. Een topsporter kan niet laat op de avond en in de nacht leven. Ik ging slapen met de airco aan. Het was niet natuurlijk voor een Nederlander.”

Bij Real Madrid heb je kort gespeeld; heb je het gevoel onderdeel van die club te zijn geweest?
“Nee, voor mijn gevoel niet echt. Het was veel te kort. Aan de stad ben ik helemaal niet toegekomen. Die was veel te groot. Het was niet als Milaan, waar alles dicht bij elkaar is. Je kunt er niet een stuk lopen en dan denken: nu heb ik een groot gedeelte van de stad gezien.”

Lees het volledige interview met Klaas-Jan Huntelaar in Staantribune #3. Het magazine is verkrijgbaar in de webshop of in abonnementsvorm te bestellen. Je kunt het hele artikel ook in Blendle lezen. In de webshop vind je ook het speciale Staantribune-kerstpakket: Staantribune #1, 2 & 3 voor slechts €19,95 (inclusief verzendkosten). Bestel vandaag nog, dan heb je het op tijd in huis voor de kerst!

mockup_cover_nr03