Voor de nieuwe Staantribune, te koop bij meer dan duizend verkooppuntendook supporter en Staantribune-redacteur Martijn Schwillens in het verleden en heden van Nederlands eerste profclub. Een voorproefje:

1 mei 2009. Niet zomaar een vrijdagavond in Sittard. Het is nog een half uur tot de aftrap van de derby Fortuna Sittard – MVV. Hans Erkens, algemeen directeur, oud-speler maar vooral groot voorstander van FC Limburg, kijkt uit over de volle tribunes. “Erkens rot op!” schreeuwen de fans. Erkens glimlacht eens en haalt zijn schouders op. De koers richting afgrond die hij twee jaar eerder heeft ingezet, lijkt niet meer te kunnen worden gestopt. Het zal hem worst wezen.

Op de trappen van het stadion word ik op mijn schouders getikt door een journalist van Voetbal International. “Jij hebt toch een boek geschreven over Fortuna?” vraagt hij. Zonder mijn bevestiging af te wachten, gaat hij verder: “Mag ik je dan wat vragen stellen?” Dat mag hij. Hoe het is om in deze tijd Fortuna-supporter te zijn, wil hij weten. Bijzonder, moet ik toegeven. Een fusie tussen Fortuna Sittard en Roda JC tot Sporting Limburg is enkele weken eerder afgeblazen en de KNVB heeft aangekondigd de Sittardse club de proflicentie af te nemen.

“De club heeft simpelweg geen bestaansrecht meer”, zinspeelt KNVB-directeur Henk Kesler op het naderende einde. In Erkens’ schaduw werkt de stichting Trots Op Fortuna (TOF) aan de redding van de club. Fans leven tussen hoop en vrees. Bijna 8.000 toeschouwers zien diezelfde avond hoe de rivaal uit Maastricht met 3-2 wordt verslagen en de koppositie in de vierde periodestand wordt gepakt. Medewerkers van de club springen elkaar in de armen; mannen van dik zeventig jaar huilen.

Fortuna mag volgens Erkens dan wel “doodziek” zijn, de patiënt leeft nog en zal een opmerkelijke opleving ondergaan. Fortuna Sittard gaat in hoger beroep tegen het besluit van de KNVB en de rechtbank stelt de club zowaar in het gelijk. Zodoende gaat 17 juni 2009 niet de boeken in als een zwarte dag voor het voetbal in de regio Sittard-Geleen, maar geldt het (gelukkig) als de dag dat Fortuna begint aan een nieuw hoofdstuk in het toch al dikke geschiedenisboek.

“Hans Erkens voelde er niets voor om te onderzoeken of een zelfstandige doorstart mogelijk was. De fusieplannen waren gebaseerd op gebakken lucht, maar we dreigden ook nog de licentie kwijt te raken omdat ook de KNVB per se een fusie wilde en er geen plan B was. Toen de rechter een paar weken later het besluit van de bond ongedaan maakte en we de licentie terugkregen, hebben we een dag lang gefeest op de Markt in Sittard”, kijkt supporter Joris van Duin terug op die bewogen weken in 2009. Erkens stapt na de doorstart op en een nieuw bestuur onder leiding van TOF treedt aan en weet een crediteurenakkoord te bewerkstelligen. Het
spandoek met de tekst L’histoire continue (‘Het verhaal gaat verder’) hangt nog jaren daarna in het stadion als herinnering aan het zijden draadje van negen jaar geleden.

Lees het hele artikel in Staantribune #19. Hier een voorproefje in elf seconden:

In deze editie een speciaal ‘Dossier Fortuna Sittard’, vanwege het vijftigjarig bestaan van de Limburgers. Hierin onder meer een interview met oud-spits John Linford, die tegenwoordig eigenaar is van een pub in zijn geboorteplaats Norwich en een fotoverhaal over De Baandert.

Ook brengen we in dit magazine onder meer een eerbetoon aan het Stripfigurenelftal van Feyenoord, dat met markante figuren als József Kiprich, John de Wolf en Ed de Goeij 25 jaar geleden landskampioen werd. Daarnaast schreef Menno Pot een indrukwekkend verhaal over Abdelhak Nouri, een jaar na het drama.

Verder onder meer:

  • Fotoreportage laatste thuiswedstrijd Ludo Coeckstadion (Berchem Sport)
  • De derby van Kosovo
  • Interview met Sjaak Polak
  • De kabouterverzamelaar
  • Achtergrondverhaal Deportivo La Coruña
  • De stand van zaken rondom uitsupporters/uitwedstrijden

Met uniek fotomateriaal van onder meer Marco Magielse en Stuart Roy Clarke. De schitterende Fortuna-cover met het iconische LU-shirt is ontworpen door onze illustrator Emilio Sansolini, die ook de fraaie achterzijde van het magazine maakte.

Header: Pro Shots/Marcel van Dorst