Met trots kijkt oud-Ajacied John Nieuwenburg (36) terug op het kampioenschap van de hoofdklasse met topamateurclub SVV Scheveningen, veel meer dan op de landstitel die hij als profvoetballer achter zijn naam heeft staan. Het is leuk om in de kleedkamer eens over op te scheppen, meer ook niet. De Hagenaar kon aan het kampioenschap van Ajax in 2004 geen actieve bijdrage leveren. Een tegenstribbelend lichaam heeft hem een grote carrière gekost.

_MG_7366_Willem-de-Kam
Er zijn momenten waarop het voormalige supertalent van Sparta Rotterdam zijn fantasie de vrije loop laat. Soms op verzoek, soms dagdromend, als hij Mark van Bommel ziet of Tim de Cler, spelers waarmee hij Nederlandse jeugdelftallen doorliep. “Ik denk niet dat ik bij FC Barcelona terecht zou zijn gekomen, maar in de Premier League had ik graag willen spelen. Dat had er ook wel in gezeten, durf ik te zeggen. Niet alleen Ajax had interesse in mij, ook Feyenoord, Arsenal en Hertha BSC. Het zag er veelbelovend uit. De wereld lag aan mijn voeten.’’

_MG_7424_Willem-de-KamMet de wrange nadruk op lag. Bij Ajax raakte de veelzijdige middenvelder na de komst van trainer Co Adriaanse enigszins uit beeld. Verhuurd aan Sparta bloeide hij onder Willem van Hanegem helemaal op, tot hij in een nacompetitiewedstrijd tegen SC Cambuur door zijn linkerknie ging. Het begin van alle ellende. Hij was jong, “had nog nooit van een kruisband gehoord” en liet zich adviseren dat het operatief aanbrengen van een nieuwe kruisband niet nodig was. Krachttraining en coördinatieoefeningen zouden volstaan.

_MG_7335_Willem-de-KamUitgerekend in een wedstrijd tegen Ajax scheurde hij vervolgens zijn rechterkruisband af. Teruggekeerd bij de Amsterdamse club bleef Nieuwenburg na een lange revalidatieperiode last houden van de rechterknie. Tijdens de operatie bleek een schroefje te zijn afgebroken. Dat zat er nog in.’’ Weer negen maanden later zakte hij kort na zijn rentree op het trainingsveld door zijn linkerknie. Tegen beter weten in besloot hij het noodsignaal te negeren. Een paar dagen later gebeurde het opnieuw. “De chirurg zei: ‘Het spijt me, die linkerknie moet toch ook worden geopereerd.’ Toen ik daar weer van was hersteld, was mijn contract bij Ajax afgelopen.’’

_MG_7459_Willem-de-KamLees het hele interview met oud-Ajacied John Nieuwenburg van Hielke Biemond, met foto’s van Willem de Kam, in het eerste nummer van Staantribune, te bestellen via de webshop.