Voor Staantribune #12 bezochten onder meer een van de laatste thuiswedstrijden van Tottenham Hotspur op White Hart Lane, voordat het legendarische stadion werd gesloopt. Een voorproefje:

Ondanks dat de supporters begrijpen dat de club moet verhuizen, doet het ook wel een beetje pijn. White Hart Lane is de plek waar de club is uitgegroeid tot een van de grootste clubs van Engeland. Supporter Adam Gardner maakt met zijn telefoon voor iedere wedstrijd foto’s van de nieuwbouw. Zo kan hij de vooruitgang goed volgen. Gardner: “Het nieuwe stadion wordt fantastisch, dat kun je nu al zien. En White Hart Lane is veel te klein voor een club als Spurs. De wachtlijst voor seizoenkaarten is enorm. Ik heb er nu negen jaar eentje, maar dat was niet makkelijk. Ik heb jaren op de wachtlijst gestaan. Als straks dat nieuwe stadion klaar is, kunnen veel meer supporters hun club zien. Dat is een grote vooruitgang. En het zal de club veel meer inkomsten opleveren.”

Supporter Tom Rowley is wat minder enthousiast over de nieuwbouw. “Ik ben zo bang dat de unieke sfeer van de Lane gaat verdwijnen. Nu kan het enorm spoken door de compacte bouw. In het nieuwe stadion zal dat stukken minder zijn. Je hebt het gezien bij Arsenal. Niet dat er op Highbury veel sfeer hing, dat was net een bibliotheek, maar nu hangt er zelfs in een mortuarium meer sfeer dan in het Emirates. Dat zal bij ons niet zo snel gebeuren, maar ik vrees dat we het wel gaan merken. Dit jaar speelden we onze Champions League-wedstrijden op Wembley en dat was helemaal niets. Ik vrees volgend seizoen dan ook wel een beetje. Maar ook ik begrijp dat de club vooruit moet. White Hart Lane kan niet meer als je een topclub wilt zijn.”

Zelf ben ik een enorme stadionliefhebber, maar om de een of andere reden heeft White Hart Lane nooit heel hoog op mijn lijstje favoriete stadions gestaan. Ik vind het van binnen niet mooi als het leeg is. Het lijkt heel klein en is wat saai met die blauwe stoeltjes. De buitenkant vind ik ronduit lelijk. Het ziet eruit als een assurantiekantoor uit de jaren zeventig, waar heel saaie mensen in grijze coltruien werken die op Tweede Paasdag naar een meubelboulevard gaan. Het enige mooie vind ik de bakstenen buitenkant van de East Stand, die er daardoor uitziet als een oude fabriek, en de typografie die Spurs overal gebruikt. Echt een prachtig lettertype en typisch Spurs.

Vroeger vond ik White Hart Lane wel heel mooi. De hoofdtribune met de koperen haan op de gable was een plaatje. Maar de East Stand was misschien nog wel mooier. Op het dak was een persbox gebouwd, die later de bijnaam Crow’s Nest kreeg, en in de jaren tachtig langzaam wegrotte. Paul Gascoigne zakte er zelfs nog eens doorheen. Mooi aan de East Stand was ook dat voor de zitplaatsen een enorme staantribune was gebouwd: The Shelf. Daar stond een groot deel van de harde kern van Spurs. Erg on-Engels, omdat normaal gesproken de fanatieke supporters achter het doel stonden.

Lees het hele artikel in Staantribune #12, die geheel in het teken van Engels voetbal staat. Een voorproefje in elf seconden:

Voor dit nummer bezochten we ook een thuiswedstrijd van het beruchte Millwall en namen daarbij plaats in het uitvak, om te ervaren hoe intimiderend het is om als uitsupporter een avondwedstrijd in The New Den bij te wonen. Journalist Hielke Biemond schreef een prachtig portret over zijn favoriete buitenlandse club, Portsmouth, en Tom van Hulsen over de rivaliteit tussen Norwich City en Ipswich Town, de club waarvoor hij als tiener op zaterdagmiddag naar BBC Radio luisterde.

Verder in deze speciale Engeland-editie onder meer:

•    John de Wolf
•    Elland Road (Leeds United)
•    Woking FC
•    Voetbal in Londen
•    Boudewijn Zenden
•    The Real FA Cup
•    Van Middlesbrough naar Millwall
•    Burnley
•    Everton – Fortuna Sittard
•    Eric Cantona
•    Liverpool op Malta
•    Top 5 stunts in de FA Cup
•    Newcastle United
•    ‘Hi Ho, Silver Lining’ (Voetbal & Muziek)

Bestellen
Je kunt het magazine bestellen in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee van Staantribune en ontvang in vervolg de komende magazines op de dag van verschijning.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

Ga dus snel naar www.staantribune.nl/wordlid!