Bristol Rovers werd in 1883 opgericht onder de naam Black Arabs FC, maar helaas werd vier jaar later de huidige naam aangenomen. In dat jaar ging de club ook spelen in Eastville Stadium, een stadion dat later nog een andere bijnaam zou opleveren.

Maar eerst over de bijnaam de Pirates. Die ontstond begin jaren dertig, toen de club een piraat aan het logo toevoegde. Dat was historisch erg verantwoord, want Bristol was een beruchte piratenstad. Edward Teach (beter bekend als ‘Blackbeard’, jawel, dé Zwartbaard!), de schrik van de Caribische Zee, was een Bristolian. Ook Bartholomew Roberts, de meest succesvolle piraat uit de geschiedenis, had banden met de stad. Bristol was zijn thuisbasis. De Pirates past dus perfect bij club uit Bristol.

Maar het is een tijdje niet de belangrijkste bijnaam van de club geweest. Naast het Eastville Stadium stond namelijk een gasopslag. Het stonk daarom enorm in het stadion. De spelers van de thuisploeg konden er wel tegen en als de club het nodig had, werd er wat extra gas losgelaten uit de fabriek. Tegenstander raakten daardoor van slag. De gasfabriek was daarom een echte twaalfde man. Het leverde de club de bijnaam de Gasheads en de Gas op.