AFC Nicknames is aanbeland bij de letter B. Van Barnsley in dit geval. De club is opgericht in een stad die groot werd door de steenkoolmijnen en glasindustrie. Als Barnsley vroeger een speler wilde hebben, werd er in de mijnschacht geroepen en was het geld zo bij elkaar. De eerste bijnaam van de club was dan ook de Colliers, vernoemd naar de mijnwerkersachtergrond van de streek. Die veranderde in de loop der jaren in de Tykes. Een Tyke is een bijnaam van iemand uit Yorkshire en het accent van Yorkshire wordt ook ‘Tyke’ genoemd.  Het dialect is helaas langzaam aan het verdwijnen. Als je nog echt Tyke wil horen, kijk dan naar de film Kes van Ken Loach. Die speelt zich af in Barnsley. In die film zit ook een geweldige voetbalscène. Nadien hebben supporters van Barnsley Kes, de vogel uit de film, geadopteerd als een symbool van de club. En dat terwijl ze al een bulldog hebben.

Kes2
Maar waar komt de hond vandaan? Die vindt z’n oorsprong in het Barnsley Battalion. De soldaten van dat regiment, allemaal afkomstig uit Barnsley en omringende dorpen, hadden een bulldog als mascotte. Deze hond, die de originele naam Buller had, staat op veel foto’s met de soldaten en kreeg daardoor landelijke roem. Een foto van Buller in een Union Flag was een populaire postkaart tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarna bleef voor veel mensen de bulldog een symbool van Barnsley.

Toen Ogden’s in de jaren dertig bovenstaand kaartje voor Barnsley maakte, stond er uiteraard een bulldog op. Later, in de jaren zestig, maakte ene Arthur Braithwaite altijd een ererondje voor de wedstrijd met zijn bulldog Toby. In de programmaboekjes van Barnsley verscheen daarna de strip Toby Tyke over de hond. Halverwege jaren negentig werd Toby Tyke zelfs het logo van de club. Dat ging wat te ver voor de meeste supporters. Tegenwoordig is Toby Tyke de, vaak provocerende, mascotte van de club.

Barnsley2 18