In de League Cup staat vanavond een bijzondere wedstrijd op het programma: de derby Accrington Stanley – Burnley. In 1893 speelde een profclub uit Accrington voor het laatst tegen Burnley, maar vanavond dus weer. Het is een beloning voor Accrington Stanley, een club die ieder jaar dé favoriet is om te degraderen, maar tot nu toe lukt het steeds om erin te blijven. Het zal volle bak worden in Accrington en wie weet kan Stanley stunten.

Accrington 4
Het huidige Accrington Stanley is maar een kleine club, maar desondanks is het erg bekend in Engeland. Vooral door een melkreclame uit de jaren tachtig. In die reclame zie je twee jongetjes uit Liverpool melk drinken. Het ene jongetje zegt tegen het andere dat Ian Rush (destijds de spits van Liverpool) hem heeft verteld dat hij zijn melk op moet drinken, omdat hij anders alleen voor Accrington Stanley kan gaan voetballen. Het andere jongetje zegt daarop: “Accrington Stanley, who are they?”, waarop het eerste jongetje “exactly” zegt. Accrington Stanley was namelijk het FC Bal op het Dak van het Engelse voetbal. De reclame legde de club geen windeieren. Iedereen kende Accrington Stanley ineens en de club kreeg tienduizend pond van de reclamejongens.

Accrington 11
Accrington Stanley is een geweldige club. Toen ik de naam voor het eerst zag, was ik meteen fan. Ik ging wat verder graven en stuitte op een prachtige geschiedenis. Ondanks dat het stadion weinig voorstelt, moet je als Engelandvaarder minstens een keer de Crown Ground bezoeken. Accrington Stanley staat voor Engels voetbal zoals het ooit was. In het stadje ligt ook nog altijd het veld waar Accrington FC speelde, plus het veld en een turnstileblok van het eerste Accrington Stanley. Er is op die plekken weinig meer dat verwijst naar de oude clubs, maar je proeft er de geschiedenis. Naar Accrington Stanley gaan is geen voetbaltrip, maar een bedevaart.


In 1888 werd de Football League opgericht, de oudste competitie ter wereld. De twaalf deelnemers waren: Accrington, Aston Villa, Bolton Wanderers, Burnley, Blackburn Rovers, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers. Elf clubs spelen nog altijd in de Football League. Nummer twaalf niet meer, dat was Accrington Football Club. Accrington was vanaf het begin het kleine broertje van de twaalf. Het stadje ligt tussen Blackburn Rovers en Burnley in en heeft daardoor maar een heel klein achterland. In 1893 degradeerde Accrington en drie jaar later ging het failliet. Accrington had grote financiële problemen en tekenend voor het einde was de laatste wedstrijd van de club. Die werd met 12-0 verloren van het nabijgelegen Darwen FC.

Accrington 21
Accrington was niet de enige club in het stadje. In 1891 werd door een stel jongeren uit Stanley Street de club Stanley Villa opgericht. Hun hoofdkwartier was de pub ‘The Stanley Arms’. De dubbele agenda was namelijk heel veel drinken. Toen Accrington kapot ging, besloten de mannen achter Stanley Villa de stadsnaam in hun clubnaam op te nemen. Door de band met Stanley Street werd het Accrington Stanley en niet Accrington Villa. In 1921 werd Accrington Stanley gekozen in de Football League en daar hielden ze het veertig jaar vol, zonder ooit te promoveren. Halverwege het seizoen 1961-1962 was het geld op en na een 4-0 nederlaag tegen Crewe Alexandra op 2 maart 1962 besloot de club zich terug te trekken uit het profvoetbal. Accrington Stanley werd vervangen door Oxford United en ging door bij de amateurs, maar in 1966 legde de club definitief het loodje.
Accrington 24
Twee seizoenen lang was er geen voetbal in Accrington, totdat Stanley Wotherington besloot Accrington Stanley nieuw leven in te blazen. Niet echt verrassend met zo’n voornaam. De club vegeteerde wat in de lagere amateurdivisies en werd belachelijk gemaakt in melkreclames.

Maar in 2006 gebeurde wat niemand voor mogelijk hield: Accrington Stanley promoveerde naar Football League. Ironisch was dat Accrington Stanley in de Football League uitgerekend Oxford United verving. Accrington Stanley, who are they? Een fantastische club die meer fans verdient en vanavond hopelijk stunt tegen de Clarets.