Abchazië staat op zijn kop. Het land won zondag de finale van ‘Het Andere WK’, de ConIFA Football World Cup 2016, en dat werd flink gevierd in de hoofdstad Sukumi. Tot diep in de nacht reden er toeterende auto’s door de straten. In de finale ontsnapte Abchazië tweemaal op miraculeuze wijze aan Punjab, dat de titel voor het grijpen had. De Abchazen wonnen uiteindelijk na penalty’s. De derde plaats was voor Noord-Cyprus dat in een gezapige wedstrijd Padanië met 2-0 versloeg.

Noord-Cyprus en Padanië oogden vermoeid, wat niet gek is als je vijf wedstrijden binnen acht dagen moet afwerken. De wedstrijd was het aanzien nauwelijks waard. Vlak na rust kwam Noord-Cyprus op voorsprong en tien minuten voor tijd volgde de tweede treffer. Tijdens de tweede helft bestegen steeds meer mensen de tribunes, om zo alvast een goede plek te krijgen voor de finale. Aan het einde van de wedstrijd zat een groot gedeelte van de hoofdtribune al vol, maar de politie stuurde de fans met moeite het stadion uit. Nadat de tribune bijna helemaal leeg was, besloten de agenten om iedereen toch maar toe te laten. De fans verschenen in rap tempo weer op de tribunes, waardoor het stadion anderhalf uur voor de aftrap al bomvol zat. Officieel kunnen er 4.300 mensen in het stadion, maar dat bleek al gauw niet toereikend. Mensen zaten op de trappen, op de boarding, op muren en zelfs op het veld. Naar schatting waren er minimaal 6.500 fans binnen, iets wat in Nederland onmogelijk zou zijn vanwege de veiligheidseisen.

conifa_finale (10)

De eerste helft was er een licht overwicht voor Abchazië, maar het land scoorde niet. De sfeer op de tribunes was geweldig. Je kon aan alles merken dat de Abchazen een wedstrijd als deze niet gauw weer zouden meemaken, want bij elke doelpoging van hun land reageerden zij enorm enthousiast. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd Punjab iets sterker. Na 58 minuten kwamen de Punjaben op voorsprong, wat er – ondanks de steun van het thuispubliek – al even aan zat te komen. Pas in de 88e minuut maakte Abchazië gelijk en het stadion ontplofte.

Omdat er in dit toernooi geen verlengingen zijn, gingen de elftallen gelijk over tot penalty’s. Na drie strafschoppen had Abchazië pas één keer weten te scoren en Punjab driemaal. De vierde penalty ging er bij Abchazië wel in, waarna Punjab de beslissende miste. Abchazië schoot vervolgens opnieuw binnen en weer miste Punjab een beslissende strafschop, tot grote opluchting van het publiek. De vier penalty’s hierna werden alle benut, waarna Punjab de laatste strafschop miste. Tot tweemaal toe had het land de titel voor het grijpen, maar het mocht niet zo zijn. In het stadion, maar ook daarbuiten, barstte een volksfeest los en een te verwachten pitch invasion was een mooie afsluiter van een voor de Abchazen legendarisch toernooi.

conifa_finale (16)
conifa_finale (15) conifa_finale (6) conifa_finale (3)