“De Moeder aller Baardmannen”, zo zou FOX Sports-commentator Koert Westerman hem ongetwijfeld noemen. We hebben het over Davide Moscardelli, de 37-jarige spits van Lecce en ongekroond ambassadeur voor het dragen van baarden. In de Zuid-Italiaanse stad trof ik hem deze zomer. En zag ik dat er, net als aan zijn baard, geen eind komt aan zijn populariteit.
Foto Moscardelli

Twee grote donkere ogen boven een imposante baard kijken me vragend aan. Maar een blik op mijn telefoon en de oud-speler van Bologna en Chievo Verona weet genoeg. Het is weer tijd voor een selfie. Zoals ‘Moscagol’, de bijnaam van de vriendelijke spits, ongetwijfeld duizenden keren heeft moeten poseren. Ik kon het niet laten. Bovendien had ik het aan vrienden beloofd, toen ik ze vertelde dat de selectie van U.S. Lecce in hetzelfde hotel verbleef als mijn vriendin en ik, tijdens onze vakantie in de streek Puglia.

Onvermijdelijke Selfie-2Het is onmiskenbaar de gigantische majestueuze baard van Moscardelli die automatisch alle aandacht op hem vestigt. Maar er is meer dan dat. Het is zijn hele voorkomen. Bescheiden, bijna verlegen. En vooral ook heel normaal. Iets wat je niet direct verwacht van iemand met de woeste uitstraling van een zeerover. Dat contrast, ruig maar met een hoog knuffelgehalte, maakt de in Mons (België) geboren Italiaan mateloos populair bij elke club waar hij actief is. Om zijn status te cultiveren is ‘Il Bomber’ in 2013 zelfs van start gegaan met een eigen webwinkel, ‘FlyBeard’ geheten. Hier kunnen fans humoristische T-shirts kopen, met verwijzingen naar de klassieke baard. Maar Moscardelli gebruikt zijn status niet alleen voor eigen gewin, hij durft ook stelling te nemen. Zo droeg hij in de Serie A als één van de weinige spelers eens regenboogveters in zijn schoenen om aandacht te vragen voor homofobie onder Italianen.

RegenboogvetersHet heeft er allemaal voor gezorgd dat Moscardelli altijd en overal fans heeft. Zelfs toen het Italië van bondscoach Cesare Prandelli enige jaren geleden een oefenwedstrijd tegen San Marino in Stadio Renato Dall’Ara van Bologna afwerkte, was het niet de Squadra Azzuri die werd toegezongen, maar de toenmalige spits van de thuisploeg. Getooid met echte baarden en nep-baarden ontrolde een vak vol Moscardelli-fans een spandoek met de ludieke tekst: “Wij willen elf Moscardelli’s in het blauw.” En dat terwijl de Italiaan niet eens was opgeroepen en (tot op heden) nog nooit een interland heeft gespeeld in zijn carrière.

received_m_mid_1406628503628_46db4066827b92ea41_0En dat gaat er op 37-jarige leeftijd vermoedelijk ook niet meer van komen. Want Lecce, liefkozend het ‘Florence van het Zuiden’ genoemd, is vandaag de dag de plaats waar de broodvoetballer sinds 2014 zijn wedstrijdjes speelt. Niet meer zoals voorheen in de Serie A of B, maar in de Lega Pro, zeg maar de Serie C van Italië. Lecce werd een paar jaar terug uit de Serie A naar deze afdeling gezet als gevolg van één van de vele omkoopschandalen die het land rijk is. Alle hoop van de stad is gevestigd op de ‘knuffelbaard’ om slapende reus Lecce terug naar het hoogste niveau te schieten. Vorig seizoen lukte dat niet en strandde Lecce in de nacompetitie voor promotie naar de Serie B. Dit jaar moet het dus gebeuren voor de giallorossi van Moscardelli & co.

StadionMet veel nieuwsgierigheid fiets ik deze zomer naar het authentieke stadion Via del Mare om het ‘nieuwe’ Lecce van trainer Antonino Asta te bewonderen. Op het programma staat het eerste officiële duel van het seizoen voor de Coppa Italia tegen Catanzaro. Goed voetbal krijgen de ruim vijfduizend tifosi, die een prima sfeer verzorgen, deze avond niet te zien. Alleen als Moscardelli de bal beroert, gebeurt er wat. Een kaats op een aansluitende middenvelder en een steekbal op de rechtsbuiten verraden zijn klasse. Maar uiteindelijk gaat ook Moscagol ten onder aan het gebrek aan kwaliteit bij z’n medespelers. Het blijft 0-0, ook na verlenging. Strafschoppen dus. Vol bravoure loopt Moscardelli als eerste nemer namens Lecce naar de stip. De avond voor de wedstrijd, op de voor het publiek toegankelijke afsluitende training, zag ik de spits moeiteloos de keeper de verkeerde hoek insturen. Nu schiet Moscardelli echter huizenhoog over. Een misser waar zelf Clarence Seedorf zich voor zou schamen. Zijn collegae van Catanzaro doen het echter dunnetjes over en daardoor bekert Lecce verder. De fanatieke Curva Nord vergeet de misser van hun geliefde spits weer snel.

Curva NordDat blijkt ook maar weer eens als ik tegen middernacht terug ben in het hotel en de selectie van Lecce zie binnendruppelen. Een jongen stormt op Davide Moscardelli af en vraagt hem om op de foto te gaan. De spits wrijft over zijn baard, poseert en weet dat het goed zit. Terug op mijn hotelkamer kijk ik in de spiegel en tel een handvol piepkleine haartjes op mijn wangen. Ik heb nog een lange weg te gaan.

dav-2

Eelco Brandes