Uit Volle Borst – Meer dan een eeuw clubliederen van journalist Erik van den Berg is bij de Nico Scheepmaker Beker, de verkiezing van beste Sportboek van het jaar, nét buiten de prijzen gevallen. Het boek van uitgever Staantribune kreeg wel lovende woorden in het juryrapport:

“De identiteit van een voetbalclub wordt bepaald door een aantal zaken: het stadion, het logo, de supporters, de spelers, het shirt en niet te vergeten, het clublied. In Uit Volle Borst portretteert Erik van den Berg vijftien clubliederen uit het Nederlandse betaalde voetbal. Soms officieel, vaak officieus. Bijna iedere supporter kent ze uit zijn hoofd, maar hoe ze zijn ontstaan weet niemand.

In een serie bijzondere zoektochten onderzoekt Van den Berg waar de woorden vandaan komen, wie ze hebben geschreven en hoe ze de tand des tijds hebben doorstaan. Het brengt hem thuis bij markante supporters, erkende liedjesschrijvers en succesvolle muzikanten. Dat die liedjes met jatwerk en plagiaat aan elkaar hangen, dat maakt niemand wat uit. Zolang ze maar uit volle borst worden meegezongen.

Uit Volle Borst Nico Scheepmaker Beker

Uit Volle Borst is een schoolvoorbeeld van hoe je van een klein onderwerp uit de voetballerij een serieus en tegelijk prettig leesbaar boek kunt maken. Als je er maar tijd en liefde in stopt. En dat heeft Erik van den Berg overduidelijk gedaan. Met als gevolg een zeer amusante bundeling verhalen over de passie én de lulligheid achter het veelal uit volle borst gezongen clublied.

Heerlijk opgeschreven

Ze ruiken naar een morsig hoekje in de kroeg, plakken als een tafeltje waarop te veel biertjes zijn omgestoten en klinken als zondagochtend met een kater tussen te luidruchtige vrienden. Maar wat is het heerlijk opgeschreven allemaal. Verhalen over markante persoonlijkheden van wie niemand buiten de club ooit gehoord heeft, maar wier inspanningen zijn uitgemond in een onverwoestbaar paar liedregels over strijdlust, tegenslag, geliefde tribunes, gehate tegenstanders en onwaarschijnlijke kampioenen. Ooit ging er liefde in. En eerzucht, hobbyisme, haat en nijd. Een snufje vakmanschap en heel veel clichématige lulligheid. Edoch, hulde aan de nijverheid van de liedschrijvers, de muzikanten en vooral ook deze auteur!”

Al eerder zei de bekende voetbaljournalist Hugo Borst: “Dit boek moest een keer geschreven worden.”

10 jaar onderzoek

Van den Berg deed tien jaar lang onderzoek naar clubliederen van onder meer Ajax en Feyenoord. Het resultaat is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten.

En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan. Ook bevat Uit Volle Borst uniek fotomateriaal.

Veel publiciteit

Het boek kreeg veel publiciteit van onder meer Radio 1, Algemeen DagbladHart van Nederland (SBS), Spijkers met KoppenRTV Rijnmond, De Gelderlander en vele andere landelijke en regionale media.

Bestellen

Het boek is uiteraard te bestellen in onze webshop en in de betere boekhandel.
LET OP: onze voorraad is bijna op! Er komt geen herdruk meer.