Groundhoppers hebben een vreemde voorkeur voor uitzonderingen. Voor lelijkheid en eigenheid. En voor niet alledaagse dingen. Als er nou één type wedstrijd is dat aan al deze kwalificaties voldoet, dan is dat de strijd om de derde en vierde plaats, een verguisd fenomeen in de voetbalwereld. En daarmee is het een belangrijk target voor groundhoppers.

Dat de verliezers van de halve finales nog om het brons moeten spelen, stuit bij veel mensen op weerstand. De geest is uit de fles, de spelers willen naar huis en de supporters zitten midden in een rouwproces. De wedstrijd die in dit slagveld van negatieve emoties gespeeld wordt, heeft altijd al mijn bijzondere aandacht gehad. En grappig genoeg is het een onderschatte wedstrijd. Heel vaak ontpopte de ‘troostfinale’ zich tot een doelrijp duel met gretige reserves die nog speelminuten op een groot toernooi kregen toebedeeld.

Troostfinales op het WK

Op het internationale podium wordt het lelijke broertje van de voetbalfamilie alleen nog op WK’s verspeeld. In 1980 streden Italië en Tsjechoslowakije voor het laatst op een EK om de derde plek. Na een 1-1 eindstand won Tsjechoslowakije met 9-8 na penalty’s. Een van die strafschoppen werd genomen door Panenka, die toen overigens niet met een Panenka scoorde. Sindsdien is deze wedstrijd voorbehouden aan het mondiale podium.

Pas in 2006 lukte het mij om een kaart te veroveren voor een strijd om de derde en vierde plaats. Op het WK in Duitsland zag ik het thuisland in Stuttgart met 3-1 winnen van Portugal. In 2010 viel ik weer in de prijzen, maar nu op het WK voor clubs in Abu Dhabi. Internacional uit Brazilië speelde tegen Seongnam FC uit Zuid-Korea. En ja, het was een zeer attractieve wedstrijd. De Zuid-Amerikanen wonnen uiteindelijk met 4-2.

De laatste keer dat ik toe kon geven aan mijn guilty pleasure, was in 2013. Op wederom het WK voor clubs, maar nu in Marokko, vochten Atlético Mineiro en Guangzhou Evergrande FC om de winst in de kleine finale. De Brazilianen wonnen van de Chinezen in alweer een doelpuntrijke wedstrijd. Atlético moest toezien hoe hun sterspeler Ronaldinho met rood van het veld werd gestuurd, maar won wel met 3-2.

Vanavond begint het EK. Maar er ontbreekt iets. Op de dag voor de finale zullen mijn gedachten afdwalen naar de wedstrijd die dan niet gespeeld gaat worden. De fantastische strijd om plek drie.

Hans Douw is de Groundhopper des Vaderlands en schrijver van de nu al bestseller Voetballiefde zonder Grenzen, verkrijgbaar in de Staantribune Webshop.