Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Zo bezocht Joris in coronatijd onder meer Scourie voor de wedstrijd Scourie – Alness United. 

Scourie is met zijn 132 inwoners een van de grootste dorpen in een county die verder vooral uit losse boerderijen bestaat. Vanwege de dunbevolktheid zijn er amper voetbalclubs. Scourie FC is de enige club in de North Caledonian Football League die in het westen van Schotland speelt. Voor de dichtstbijzijnde uitwedstrijd moeten de spelers al drie uur in de bus zitten, en dan moeten de weersomstandigheden meezitten. Vooral in de winter is dat vaak niet het geval en kunnen meters sneeuw het reizen flink bemoeilijken.

De meest afgelegen club van Groot-Brittannië

Een bezoek aan de meest afgelegen club van Groot-Brittannië stond al enige tijd op de verlanglijst. Niet alleen vanwege de bijzondere geografische locatie, maar ook omdat Scourie met Achlochan Park een prachtig gelegen veld heeft. Daarnaast is de reis naar deze club ook een feest op zich, want je kunt er alleen komen als je dwars door de Highlands rijdt. In Schotland heb je de North Coast 500 Route waarbij je start en eindigt bij Inverness Castle en meer dan achthonderd kilometer langs het prachtige kustgebied van het noorden van Schotland reist.

Op weg naar Scourie pak ik hier een deel van mee en dat is iets waar ik erg naar uitkijk. Een vincktrip is altijd veel meer dan alleen de negentig minuten voetbal. Of het nu de reis, de pub of de ontmoetingen met locals zijn: die dingen bepalen vaak of het een mooie vinck is of niet. Het voetbal zelf is vaak maar een randzaak. Dat hebben de wedstrijden op televisie zonder publiek wel bewezen. Dat was nog saaier dan het WK dammen, met alle respect voor dammers.

Achlochan Park

Er klopt op Achlochan Park heel veel. Achter het ene doel zie je Scourie en de zee liggen. Zeker op een zonnige dag als vandaag is dat een schitterend uitzicht. Achter het andere doel ligt een rotsachtige berg die dienstdoet als een soort Kop. Daarachter liggen nog meer bergen. Pal naast het veld is een wit huis gebouwd. De bewoner kijkt zo nu en dan door z’n raam naar de wedstrijd, maar gaat dan weer verder met andere zaken.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Scourie in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Bekijk ook de andere reportages uit SaltaireKeswickMillheadCarnforth, IlfracombeRocheBodmin, Nanpean, St. AustellWhitley Bay, SeahamColneHebburnLye, Blackpool en Loch Ness.