“Ik heb in mijn leven één fout gemaakt en dat was trainer worden in Dordrecht”, zo sprak Frans Körver ooit over mijn club. De Limburger had zich al eerder uitgesproken over het gebrek aan sfeer op de Krommedijk. Hij miste het publiek, vond de entourage tegenvallen en was eigenlijk nog in de rouw vanwege de breuk met Fortuna Sittard.

We waren een rebound club om zijn gebroken hart te helen. Het medicijn sloeg echter niet aan, in de winterstop keerde de trainer met een etterende wond terug naar Limburg. Frans Körver hield het nog best lang vol vergeleken met Dick Advocaat. Hij werd na de fusie met SVV overgeheveld naar Dordrecht. De vonk tussen hem en toenmalig voorzitter Cees den Braven sloeg zo heftig over dat er sprake was van een brandhaard. Voordat de competitie begon, werd Advocaat al geëvacueerd.

Eenzame eindbazen

Trainers zijn eenzame eindbazen. In je hoofd een visie, op je bureau het budget en langs de lijn een paar assistenten die met een beetje geluk niet al te ambitieus zijn om op je stoel te gaan zitten, terwijl je even wegloopt. Je bent een strenge schoolmeester, een troostende vaderfiguur, verantwoordelijk voor verlies, maar bij winst richten de camera’s zich al snel op de scorende spits. Die functie moet je liggen, zeker wanneer er een karig salaris tegenover staat.

De derde comeback van Harry van den Ham was er eentje uit het boekje. Een tragische roman over een trainer die graag naar boven wilde klimmen, maar groene zeep op zijn handen had gesmeerd. Loodste hij FC Dordrecht in 2014 nog naar de eredivisie, zes jaar later gleden we spartelend naar de afgrond. Niemand was echt verbaasd dat het zwaard van Damocles hem uiteindelijk de kop kostte, sneu vonden we het wel.

Het is het lot van trainers. Eeuwig balancerend op een koord gespannen tussen de spelers en de resultaten. Terwijl je je ondertussen moet afweren tegen alle kritiek buiten de lijnen. Elke misstap is fataal en anders staat er wel iemand klaar om, met wat voor reden dan ook, het koord door te knippen.

Ik vraag me wel eens af of er bij de cursus Coach Betaald Voetbal het vak ‘omgaan met teleurstellingen’ wordt gegeven. Een handleiding om met onwillige spelers, boze supporters, vileine journalisten en ongeduldig bestuur om te gaan. Mocht er interesse zijn vanuit Zeist, ik weet wel een goed stageadres: Krommedijk 210 te Dordrecht.

Foto: Pro Shots/Dennis Wielders