Ze zitten er al jaren, bij FC Dordrecht. De groep HKMW, oftewel de Harde Kern Midden West. Waag het niet om op hun plek te gaan zitten, net iets boven het midden van Vak O. Je herkent ze zo, een onverschrokken en tegelijkertijd olijke blik en twee geplastificeerde A4-tjes in hun handen.

Een rode en een gele, om de arbitrage vanaf de tribune te ondersteunen. Want natuurlijk twijfelen ze niet aan de inzet van de scheidsrechter, maar soms zien ze het vanaf hun stekkie een stuk beter. Wanneer zij denken dat het nodig is, houden ze respectievelijk een gele of een rode kaart omhoog. Er wordt zelden naar hun aanwijzingen geluisterd, maar ze hebben hun punt gemaakt zonder er een woord aan vuil te maken.

Je doet je best en meer kan je niet doen, dat hoef je niet in krachttermen te verpakken. Het zal ook te maken hebben met de innerlijke rust die de heren na jaren hebben opgebouwd. De leden van de HKMW hebben hun pensioenleeftijd inmiddels gehaald, fulltime baas van hun eigen leven. De vrijdagavond is daar nog steeds onderdeel van, vaste prik.

Cartoons

Henk, een van de leden van de harde kern, was jarenlang tekenleraar. Zo eentje die van zijn beroep ook een hobby maakte. Regelmatig maakte hij een cartoon voor het programmaboekje dat door de supporters werd samengesteld. Op die manier kon hij zijn bewondering voor sommige spelers en trainers kwijt, nog een uitlaatklep. Programmaboekjes zijn inmiddels vervangen door sociale media, waar je de benodigde wedstrijdinformatie zelf kan vergaren. Cartoons tekent hij nu alleen voor een heel select publiek.

Wat hij verder nog overgehouden heeft aan zijn voormalige beroep is de oud-collega die, voor hem en de andere leden van de Harde Kern Midden West, elke zomerstop nieuwe gele en rode kaarten plastificeert. Die dingen slijten na een seizoen driftig wapperen.

Zomerstop

De zomerstop, ik noemde het al, we hebben hem – godzijdank – net achter de rug. De periode dat de oude huid wordt afgeschud en de nieuwe tevoorschijn komt. In Dordrecht betekent dat de grote trek uit de duiventil op de Krommedijk. Potentiële helden tooien zich schuchter in onze kleuren, vertellen het publiek dat ze stappen gaan maken voor deze mooie club en poseren gewillig voor de camera. Intussen proberen wij, de supporters, de nieuwe namen te onthouden.

Heel fanatiek doe ik dat niet, de omloopsnelheid van de selectie is zo hoog dat je er verlatingsangst aan kan overhouden. Gelukkig is er in al die tumult van veranderingen elke seizoen altijd weer de spil die zich nergens wat van aantrekt. De Harde Kern Midden West!

Elisa Kuster is columnist van Staantribune. Begin 2023 kwam haar magnum opus uit: Krommedijk Kronieken, 50 jaar om- en afzien bij FC Dordrecht.