Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Zo bezocht Joris in coronatijd onder meer Peebles voor de wedstrijd Peebles Rovers – Eyemouth United.

Peebles Rovers is al een oudje. De club werd in 1893 opgericht en was tussen 1923 en 1926 zelfs een League-club. Het speelde in de Third Division en maakte daar weinig indruk. Na drie jaar hadden de Rovers het wel gezien. Spelen in de League staat leuk op je cv, maar financieel gezien schoot de club er niets mee op vanwege de verre reizen. Het was veel beter om derby’s te spelen tegen andere clubs uit de Borders. In 1937 werd de weg naar de League definitief afgesloten. De club moest haar stadion Victoria Park verlaten, nadat een projectontwikkelaar de boel had opgekocht voor een luchtfietserijplan.

Peebles Rovers verhuisde naar Whitestone Park, een open park in Peebles waar ook de plaatselijke rugbyclub speelt. Buiten een houten tribune en wat staanplekken was er niet veel, maar dat maakt de club niet veel uit. In 1954 had een groep lokale zakenmannen grote plannen met Peebles Rovers. Ze wilden flink wat geld investeren in de club, een nieuw stadion bouwen en terugkeren naar de League.

De club zou ook een naamsverandering moeten ondergaan en voortaan Peebles Armadillos gaan heten. Spelers en supporters waren hier sterk op tegen en hielden een wake met kaarsen bij de lokale kerk. Het plan ging daardoor uiteindelijk niet door.

Geen Scottish Cup

In 1966 begon ook de bond door te krijgen dat Whitestone Park eigenlijk niet voldeed. Zo was het niet af te sluiten, waardoor de club geen entree kon heffen. De Scottish Football Association (SFA) besloot rücksichtslos om Peebles Rovers voortaan niet toe te laten tot de Scottish Cup zolang ze hier speelden. Sinds de club uit de League is, speelt het in de East of Scotland League. Daar wonnen de Rovers negen keer de titel, de laatste keer in 2015.

Dat zit er voorlopig niet in. Sinds 2017 zijn er een hoop Junior-clubs (de Junior League was een heel sterke semiprofessionele competitie) overgestapt naar de East of Scotland League. Daardoor is Peebles Rovers nu slechts tabelopvulling geworden en speelt het sindsdien in de First Division van deze competitie, het zevende niveau in Schotland. Dat is zo laag dat je er zelfs niet uit kunt degraderen.

Whitestone Park

De hoofdtribune, gemaakt van golfplaten en hout, is een topper. Rechts daarvan is een kleine staantribune en dat is het. Maar wat Whitestone Park zo mooi maakt, is de ligging. Het landschap in de Borders is erg glooiend waardoor je overal heuvels ziet. Het mooiste uitzicht heb je als je op de tribune zit. Dan zie je een beboste heuvel die in deze tijd van het jaar alle herfstkleuren heeft. Ook zie je het Peebles Hydro Hotel liggen en Victoriaanse huizen. Dit is een heel mooi stukje Schotland.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Peebles in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Bekijk ook de andere reportages uit SaltaireKeswickMillheadCarnforth, IlfracombeRocheBodmin, Nanpean, St. AustellWhitley Bay, SeahamColneHebburnLye, Blackpool, Loch Ness en Scourie.