Millwall kende veel hoogte- en dieptepunten, zowel op als naast het veld. Joris van de Wier beschrijft de rauwe arbeidersclub uit Londen in zijn boek ‘Van Middlesbrough naar Millwall’. Wij hebben vijf momenten uit de geschiedenis van Millwall, positief en negatief, op een rij gezet.

Luton Town – Millwall, 13 maart 1985
Woensdag 13 maart 1985 staat bij veel Britse supporters in het geheugen gegrift. Rond de wedstrijd Luton Town – Millwall (1-0) in de kwartfinale van de FA Cup gaat het helemaal mis. De fans van Millwall richten vernielingen aan in de stad, slopen het uitvak en gooien massaal stoeltjes op het veld. Supporters van beide clubs bestormen het veld om op elkaar in te slaan. De politie is niet voorbereid op een ravage van deze omvang en staat volledig machteloos.

Hull City – Millwall, 2 mei 1988
Drie jaar later wint Millwall op de een na laatste speeldag met 0-1 van Hull City. Door deze overwinning verzekeren de Lions zich van het kampioenschap in het Championship, waardoor ze een jaar op het hoogste niveau uitkomen.

Manchester United – Millwall, 22 mei 2004
In 2004 bereikt Millwall voor het eerst in de clubhistorie de finale van de FA Cup. Manchester United wint overtuigend met 3-0 wint door twee doelpunten van Ruud van Nistelrooij en een doelpunt van Cristiano Ronaldo.

West Ham United – Millwall, 25 augustus 2009
Na een aantal hoogtepunten op sportief gebied komen de supporters van Millwall weer eens negatief in het nieuws. Op 25 augustus 2009 speelt de club uit tegen aartsrivaal West Ham United. De wedstrijd wordt geterroriseerd door geweld en vandalisme. De supporters bestormen enkele keren het veld en voor en na de wedstrijden worden vernielingen aangericht.

De extreme rivaliteit tussen West Ham en Millwall kwam al aan het licht in 1906, toen supporters van beide clubs met elkaar op de vuist gingen. Ook on the pitch ging het er toen niet vriendelijk aan toe: meerdere spelers werden per brancard van het veld gedragen en uiteindelijk eindigde Millwall de wedstrijd met negen spelers.

Bradford City – Millwall, 20 mei 2017
Op 20 mei 2017 treffen Millwall en Bradford City elkaar op Wembley. Promotie naar het Championship staat op het spel. Na een intense wedstrijd maakt Steve Morison na 85 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd.

Na de wedstrijd kunnen de supporters van Millwall zich niet inhouden en er volgt een massale pitch invasion op het heilige gras van Wembley, tot grote woede van coach Neil Harris en de spelers van Millwall.

Lees meer over Millwall in Van Middlesbrough naar Millwall, alleen te koop in de Staantribune Webshop, mét presentje.