Afgelopen weken schonken Staantribune en FC Afkicken aandacht aan de ConIFA World Football Cup 2018; oftewel het WK voor alle ‘landen’ die geen lid zijn van de FIFA. Inmiddels zijn er in het overvolle landschap van het voetbalboek ook enkele boeken verschenen die te maken hebben met het ‘non-FIFA voetbal’. Toegegeven, het zijn er nog niet veel. Maar de verhalen rondom veel ConIFA-leden zijn soms behoorlijk heftig en bizar. Van zowel de geschiedenis van het betreffende land tot aan de oprichting van de voetbalbonden. Tot aan tegenwerking van andere landen. Vijf voetbalboeken voor iedereen die geïnteresseerd is in non-FIFA voetbal!

Outcasts! The Lands That FIFA Forgot

Voetbalboek Outcasts! Dit boek is het eerste voetbalboek over elftallen van landen die niet mee kunnen doen in de door de FIFA georganiseerde competities. In 2012 verscheen er een herdruk, dus het boek geeft vooral een inkijkje in de jaren daarvoor, toen de ConIFA nog niet bestond. Gevoetbald werd er echter al wel, ook op diverse toernooien die door de voorloper van de ConIFA werden georganiseerd. Het boek is echter ook kritisch op de FIFA en bekijkt hoe de selectiecriteria van de voetbalbond soms ogenschijnlijk willekeurig worden toegepast. Dit terwijl andere landen (al dan niet erkend door de internationale gemeenschap) genegeerd worden.

Het Engelstalige boek is als E-book te bestellen via Bol.com.

Dreams In Thin Air

De bijzondere manier waarop het nationale elftal van Tibet is ontstaan, is al kort te lezen in DIT artikel (via Blendle). Michael Nybrandt, de oprichter van het elftal, tekende zijn verhaal echter ook al op in een heuse strip, die in 2017 verscheen:

Het verhaal over de oprichting gaat namelijk veel dieper en verder dan alleen het voetbal. Het gaat over de persoonlijke ervaringen van Nybrandt zelf en de omstandigheden in Tibet en de situatie waarin het land zich bevindt. Dat het verhaal in stripvorm wordt uitgebracht, is een welkome afwisseling in het voetbalboekengenre.

De (Engelstalige) strip is te bestellen via Bol.com.

Paul Watson – Up Pohnpei

De Engelse voetbaljournalist Paul Watson en zijn maat Matthew Conrad besloten hun kroegpraat eens om te zetten in daden: zij wilden een jongensdroom in vervulling laten gaan en in ieder geval proberen om ergens ter wereld een interland te spelen. Het maakte daarbij niet uit welk land. Ze kwamen uit op het eilandje Pohnpei, een deelstaat van Micronesië. Zij moesten uiteindelijk hun droom laten varen, maar werden coaches van Pohnpei en probeerden zo het eiland lid te laten worden van de FIFA. Iets wat overigens tot op heden niet is gebeurd. Watson schreef echter wel een leuk boek over hun avonturen op het eiland in de Grote Oceaan.

Het Engelstalige boek is te bestellen via Bol.com.

Koen van Santvoord – Foppe de Haan: Bondscoach voor vier weken

Nederlander Paul Driessen besloot een aantal jaar geleden het land Tuvalu te helpen en te proberen om ze lid te maken van de FIFA. Dat hij de zaken serieus aanpakte, bleek wel uit het feit dat hij Foppe de Haan invloog om het land voor te bereiden op de Pacific Games. De Haan was slechts enkele weken bondscoach, maar zijn periode op het eiland leverde wel genoeg mooie verhalen op. Journalist Koen van Santvoord tekende zijn verhaal op in dit voetbalboek, dat overigens voor een zacht prijsje te koop is.

Het Nederlandstalige boek is te bestellen via Bol.com.

Hard Gras #96 – Frank Heinen – Het Andere WK

Voetbalboek Hard Gras #96Staantribune-columnist Frank Heinen was aanwezig op het allereerste ConIFA WK in Lapland in 2014. Hij beschreef zijn trip in Hard Gras nummer 96 (juni 2014). Het toernooi was nog weinig bekend en kende derhalve weinig publieke belangstelling. Heinen kon dus op zijn gemakje de wedstrijden volgen. Hij zag onder meer Darfur United kansloos ingemaakt worden.

Hard Gras #96 is te bestellen via Bol.com.