Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

First Vienna – SV Kapfenberg 0-2

Op dag 20 kom ik onverwacht in het mooiste stadion van mijn trip. In Dagblad De Pers schrijf ik daar de volgende column over.

Hop Hop Hop in Hohe Warte

Er zijn van die stadions die voetbalhistorie ademen. Al bij het binnenkomen door de toegangspoort weet je: hier is veel gebeurd. Hier is historie geschreven. Dat voel je bij het Olympisch Stadion in Amsterdam, het oude Wembley en het stadion van Hertha. Ook Wenen heeft zo’n stadion.

Alleen de naam al: Hohe Warte. Proef die naam op je tong. Hohe Warte. Hoge verwachtingen krijg je ervan. Hoe mooi wil je de naam van een stadion hebben? In 1899 werd er voor het eerst gespeeld, toen in een nog oudere versie. Dat is 112 jaar geleden. Hoeveel doelpunten zouden er in die ruime eeuw gevallen zijn hier? Hier heeft het Oostenrijkse Wunderteam vele wedstrijden gespeeld voordat de spelers opeens ‘Duits’ international werden. Ooit was dit het modernste stadion van Europa.

Het beton van de oude staantribunes ligt er nog, meters de lucht in. 85.000 mensen stonden hier vroeger. Je kunt ze bijna nog zien. Mannen met pakken, hoeden en sigaren die hop “hop hop” riepen als er gescoord werd (de Oostenrijkse variant van “hoi hoi hoi”). Toen de palen nog van hout waren en de bal van leder. Tegenwoordig zijn deze staanplaatsen compleet overwoekerd door decimeters hoog gras en paardenbloemen. Een veel te ordinaire bloem voor zo’n stadion, je zou hier Edelweiss verwachten!

Het is hier de Wageningse Berg maal tien. Waar vroeger de Südkurve was, staat nu een boom. Lastig voetbal kijken met zo’n boom voor je. Dat is nog niets, de Nordkurve is een geheel bos geworden. Dan klinkt er een fluitsignaal. De aftrap van de kwartfinale van de Oostenrijkse beker. Want jawel … er wordt nog gevoetbald hier! Door de oudste club van Oostenrijk, wie anders? First Vienna speelt hier zijn thuiswedstrijden. De toeschouwers hoeven niet onoverdekt op het gras te zitten, er zijn twee kleine tribunes met stoelen en bankjes bijgebouwd. Tegenwoordig komen er hier nog maar 3.000 man naar voetbal kijken.

Maar nog steeds met hoge verwachtingen. Ik ga in mijn eentje helemaal boven in het stadion zitten, op het gras, tientallen meters van het veld af. Ik neem me voor hop hop hop te roepen als er gescoord wordt …

Staantribune…

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over of ik hop hop hop heb geschreeuwd? Meer over First Vienna en hoe ik hier terecht ben gekomen? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica
Dag 16: Metz – Clermont
Dag 17: AC Milan – Sampdoria
Dag 18: Monza – Spezia
Dag 19: Karlsruher SC – FC Augsburg