Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Szolnoki MÁV – Vasas Boedapest 0-1

31Matches had ik twintig jaar eerder nooit kunnen doen. Niet alleen omdat er tegenwoordig veel meer wordt gevoetbald, op alle dagen van de week zelfs, maar vooral vanwege het internet. Het is zoveel gemakkelijker geworden om hotels, treinen en vooral wedstrijden te vinden voor zo’n enorme onderneming als dit. Veel lag vooraf al een beetje vast, maar ik heb ook veel ter plekke geboekt of moeten improviseren. Dan is internet best wel handig.

Maar vandaag heb ik niet zoveel aan internet. Ik ga een wedstrijd in Hongarije bezoeken en daar doen ze niet echt aan uitgebreide informatie. Ik heb op Soccerway.com gezien dat Szolnoki – nog nooit van gehoord – thuis speelt op een tijdstip dat ik nog genoeg tijd heb om weer terug naar Oostenrijk te gaan, voor de wedstrijd van morgen in Zwitserland. Vandaag is de spannendste dag van mijn trip wat betreft het 31 dagen achter elkaar een wedstrijd in het stadion zien. Een stukje uit mijn boek:

Die 31 red ik wel dus, zeker vanwege die bonuswedstrijd in Duitsland. Maar haal ik ook 31 dagen achter elkaar? Daarvan ben ik niet zo zeker en dat heeft te maken met vandaag. Ik ga naar een club in Hongarije waar ik nog nooit van gehoord heb en waarvan ik maar mag hopen dat de tijd die op Soccerway staat ook daadwerkelijk klopt. Op de website van de club staat opvallend weinig informatie. Bovendien heb ik geen reactie gehad op de drie e-mails die ik heb gestuurd. Bestaat Szolnoki wel en spelen ze echt vandaag om 17.00 uur tegen Vasas uit Boedapest?

Dat tijdstip is zeker van belang, omdat ik op tijd in Zwitserland moet zijn. En dat lukt alleen als ik direct na mijn wedstrijd in Szolnok de trein terug naar Boedapest en vervolgens naar Wenen kan pakken. Kortom, de laatste dag vol onzekerheden… Maar het loopt allemaal wonderbaarlijk goed. Mijn treinen rijden op tijd, ik rijd nog langs het legendarische Tatabánya, maar zie helaas geen tovenaar lopen en kom op tijd aan in Szolnok. Een vervallen stad. Het begint al bij het station, dat grijs en afgebladderd is. Zelfs het bowlingcentrum op hetzelfde plein ziet er grauw uit. De kleuren van de megagrote bowlingstenen boven op het gebouw zijn feller van kleur geweest. Nu zien ze er allemaal roestbruin uit. Ook het centrum ziet er weinig aantrekkelijk uit. Maar goed dat ik niet al teveel tijd heb, ik loop in stevig tempo door naar het stadion.

Bowling centrum Szolnok
Troosteloos

En jawel, 45 minuten voor de aftrap heb ik het kaartje binnen. Dit voelt toch een beetje wonderbaarlijk. Mijn 31Matches kan eigenlijk niet meer fout gaan. Ondanks een staking, een verloren paspoort en één keer verslapen, is het gelukt om alle dagen het stadion te bereiken. Hongarije is het achttiende land van deze trip waar ik een voetbalwedstrijd zie. Ik betreed het stadion, dat in een soort van kom ligt. Het kent vooral staanplaatsen, alleen aan de lange zijde staan rijen stoelen. Het is veel te groot voor het aantal belangstellende fans, zeker omdat Szolnoki niet echt geweldig presteert. Ze staan laatste in de hoogste divisie en dat zal niet meer veranderen. Er zijn 1.000 fans op deze wedstrijd afgekomen, terwijl er 10.000 in het stadion passen. Maar voor mij is dit een zeer bijzondere wedstrijd.

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica
Dag 16: Metz – Clermont
Dag 17: AC Milan – Sampdoria
Dag 18: Monza – Spezia
Dag 19: Karlsruher SC – FC Augsburg
Dag 20: First Vienna – SV Kapfenberg
Dag 21: KRC Genk – Club Brugge
Dag 22: SC Freiburg – Hannover96
Dag 23: Differdange 03 – RM Hamm Benfica
Dag 24: Willem II – AZ
Dag 25: Auxerre – RC Lens
Dag 26: Fortuna Köln – Germania Windeck
Dag 27: Maribor – NK Koper