Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Djurgardens IF – AIK Solna 0-0

De eerste derby van de reis! Een voetbalfan heeft voor mij een kaartje gekocht voor deze uitverkochte openingswedstrijd van het Zweedse seizoen. Al sinds mijn tiende heb ik vrijwel onafgebroken een seizoenkaart voor eerst Ajax (met mijn vader) en daarna voor Willem II (sinds mijn studententijd), maar nooit zit ik daar achter het doel, bij de fanatieke supporters. Deze reis gaat daar verandering inbrengen, want ik zit nu in een sfeervak waar de fakkels om de haverklap worden afgestoken.

En waar voorafgaand aan de wedstrijd een megaspandoek wordt uitgerold waar ik recht onder zit. Normaal gesproken zie ik vanaf de lange zijde deze mooie doeken graag, maar nu heb ik voor het eerst geen idee wat er op staat. De rook vult het stadion en het doek dekt het zicht af. Minutenlang heb ik geen idee wat er op het veld gebeurt. Is er al gescoord? Heb ik na West Ham opnieuw een doelpunt gemist?

Na enkele minuten wordt de rook dunner en begint men aan het oprollen van het doek. Tot mijn verbazing is het veld leeg. De spelers zijn weer de kleedkamer ingegaan, omdat er teveel rook en vuurwerk was. Ik heb dus niets gemist! Achteraf gezien hadden ze best al mogen beginnen. Het hoogtepunt was de sfeer vooraf, over de 0-0 wedstrijd valt verder weinig te melden. Wel nog het vermelden waard: dit was de dag waarop ik de meeste kilometers heb afgelegd, 1.464 km om precies te zijn. Na vijf dagen zit ik al op een totaal van 4.333 km.

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over hoe ik aan een speciale collector’s item-sjaal kom, over harde kernen en of mijn reisgenoot voor de dag inderdaad opgepakt is door de Zweedse politie. Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:

Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg