Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Sparta Praag – Slavia Praag 2-0

Tijdens 31Matches zie ik in totaal vijf keer een derby. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk beladen wedstrijden te zien, maar dat is niet altijd mogelijk. Soms omdat wedstrijden tussen stadsgenoten waar het echt ergens om draait simpelweg niet op een dinsdagavond worden gespeeld en soms omdat het per trein voor mij niet bereikbaar was.

Opvallend voor mij is vooral het verschil in beleving. En hoe het karakter van de stad ook invloed heeft op de beleving van de wedstrijddag. Het beste voorbeeld is vandaag, in vergelijking met de stadsderby in Stockholm. In beide steden ben ik een paar uur van tevoren al in het centrum, zodat ik ook een beetje de sfeer daar al mee krijg. Praag is een echte internationale stad met veel toeristen. En dat betekent dat je nergens merkt dat er hier een derby gespeeld wordt. Ik zie niemand in een voetbalshirt of -sjaal. Ja, wat verdwaalde Duitsers die hun full kit weer aan hebben getrokken, maar verder niet. Zelfs in de tram richting stadion zie ik geen sjaals. Maar dat kan ook komen omdat ik in de verkeerde tram zit die vlak voor het stadion afbuigt.

In Stockholm is dat beeld heel anders. Daar zie ik mensen met shirts van Djurgardens en Solna. Mensen die samen een drankje nemen en daarna naar de wedstrijd gaan. Die liederen zingen en per (juiste) tram naar het stadion gaan. En dat zorgt meteen voor iets extra’s. Het is mooi als je uren van tevoren al voelt dat er iets leuks gaat gebeuren, dat er een bijzondere wedstrijd wordt gespeeld.

De andere derby’s zijn trouwens niet goed te vergelijken met deze twee. Dresden-Erfurt is volgens sommigen een derby, maar vooral een wedstrijd tussen twee steden uit ‘het Oosten’. De wedstrijd in Zagreb van twee dagen geleden was al zonder sfeer vanwege de boycot, maar anders was dat ook niet hoogstaand. En op de laatste dag van mijn reis ga ik in Londen nog een echte stadsderby zien. Maar in Londen zijn zoveel voetbalclubs en zoveel toeristen, dat het gevoel daar ook heel anders is.

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over twee blind dates, over soccer en het WK en over mijn interview in een Tsjechische krant? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani