Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Proleter Novi Sad – Mladost Lucani 1-1

In dagblad De Pers had ik een dagelijkse column over mijn reis. En gelukkig waren er dankbare onderwerpen om over te schrijven in Servië. Hieronder de column, die ook in het boek 31Matches staat.

Hoge hakken op het voetbalveld

Uren hebben de drie vrouwen al voor de spiegel gehangen. Make-up goed gedaan, zich in hun strakste kleding geperst, haar in model gedaan, hoogste hakken uitgezocht. Nee, ze gaan niet dansen vandaag. Ze gaan naar een voetbalwedstrijd. En hun werk is niet voor niets geweest. Haar lipgloss glinstert in de Servische zon net zoveel als haar truitje daaronder. Alleen die wind… haar vriendin pakt de spiegel/kam. Zelfs in deze wind moet het haar goed zitten.

De drie vrouwen (begin twintig) zitten samen met nog honderd andere supporters, voornamelijk mannen, bij de wedstrijd Proleter Novi Sad – Mladost Lucani, in de Servische eerste divisie. En ze zijn duidelijk niet voor de thuisclub. Als ze heel hard gaan gillen bij een naam die voorgelezen wordt door de speaker, is ook duidelijk voor wie ze komen: Zlatan Udovicic is de gelukkige. Waarschijnlijk is hij het vriendje van een van de drie en juichen de anderen vrolijk mee.

Achter de vrouwen zit een rij mannen. Leeftijd ruim boven de 65. Eén man heeft minder tanden dan het gemiddelde aantal centimeters van de hakken van de vrouwen. De mannen eten zonnebloempitten en spugen de schil op de grond. Ze kijken naar de drie vrouwen. Eerst nog met de welbekende mannenblik, maar als het voetbal begint, begint ook de ergernis. De vrouwen gillen en geven commentaar op de wedstrijd. Dat wordt duidelijk niet gewaardeerd. Steeds meer mensen op de tribune gaan zich ermee bemoeien. De ene vrouw in het glittertruitje heeft een ontzettend schelle stem.

Opmerkingen gaan over en weer, soms is het jammer dat Servisch best een moeilijke taal is. Bij een 1-1 stand wordt Zlatan tot leedvermaak van bijna de hele tribune gewisseld. Ook de drie vrouwen staan op. Nog een kushandje van glittervrouw naar de speler. Die kijkt niet op of om. De hakken dalen de trap af.

Grappig dat je, zelfs als je de taal totaal niet spreekt, een seksistische opmerking herkent aan de manier waarop het gezegd wordt.

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over de nachttreinen in voormalig Joegoslavië, over geld uitgeven in Servië en over de gemiste kans in Belgrado? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb