Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Monza – Spezia 0-0

Een dagje Monza, Italië. Ook wel de dag zonder mijn paspoort. Gisteren ben ik die verloren in Milaan. En nu zit ik ‘vast’ in Italië. Het land waarbij ze bij elke wedstrijd kunnen vragen om je identiteitsbewijs. Een rijbewijs heb ik (nog) niet en dus bestaat zomaar de kans dat mijn plan om iedere dag een wedstrijd te bekijken hier strandt. Omdat ik zo dom ben mijn paspoort te verliezen. Wedstrijden van topclubs als Fiorentina of Juventus kan ik wel vergeten, dus zoek ik een lager niveau op. In een plaats vlakbij Milaan. Ik kies voor Monza, uitkomend in Serie C1.

Op het politiebureau gisteren heb ik mijn paspoort officieel als vermist opgegeven. Daar heb ik de gegevens van het Nederlandse consulaat gekregen, keurig geschreven op een briefje. Als ik daar maandagochtend ben en meteen zorg voor een nieuw en tijdelijk reisdocument, dan kan 31Matches gewoon doorgaan, mits ik vandaag uiteraard binnenkom in het vrijwel lege stadion van Monza.

Online zoek ik even op wie er allemaal spelen bij deze club en tot mijn verrassing kom ik de naam van Sander Westerveld tegen. Het is mij helemaal ontgaan dat hij hier langzaam zijn carrière aan het afbouwen is. En dus besluit ik van dit nadeel een voordeel te maken. Bij het stadion vraag ik meteen naar de perschef. Na tien minuten wachten komt een Italiaan strak in pak mijn kant opgelopen. Ik sta uiteraard nog buiten de hekken, dus tussen de spijlen door leg ik uit dat ik een journalist uit Nederland ben en na afloop graag Sander Westerveld wil interviewen. De perschef twijfelt en maakt een halve belofte: “Ik zal het hem na de wedstrijd vragen, en dan haal ik je hier op. En nee, een perskaart voor de wedstrijd kan ik je niet bezorgen. Dat had je eerder moeten aanvragen.”

Bij het loket lukt het gelukkig wel om een kaartje te kopen. Het meisje achter de balie is tevreden met mijn NS-jaarabonnement waar mijn naam op staat. 31Matches kan nog even doorgaan! Maar mijn humeur wordt er toch niet veel beter op. De wedstrijd eindigt in 0-0 en al in de eerste helft krijgt Sander Westerveld een rode kaart wegens hands buiten het zestienmetergebied. Ik vrees dat de kans dat ik hem te spreken krijg nihil is.

Een duidelijk balende Westerveld als hij van het veld loopt

,Toch ga ik na de wedstrijd naar het hek aan de voorkant van het stadion. En na lang wachten, op het moment dat ik wil weggaan, komt de perschef naar buiten. Hij wenkt me en binnen enkele minuten sta ik naast de vriendelijke doelman. En zonder het te weten redt hij mijn hele reis. Dus als iemand die dit leest hem goed kent, bedank hem nog even vriendelijk namens mij. Waarom? Omdat hij zorgt dat ik maandagochtend bij het juiste adres een nieuw paspoort kan aanvragen.

Nadat we over de wedstrijd, de rode kaart en zijn carrière hebben gehad, praten we namelijk over mijn reis. Sander snapt niet veel van mijn plannen.

“Dus ik bezoek in 31 dagen tijd, 31 wedstrijden.”
“In Italië?”
“Nee, in heel Europa, van Hongarije tot aan Wales.”
“En sommige daarvan zie je dan ook op tv?”
“Nee, allemaal in het stadion.”
“En hoe lang doe je daar dan over?”

Sander vindt het moeilijk te geloven dat ik daadwerkelijk 31 dagen achter elkaar iedere dag naar een voetbalwedstrijd ga. Ik vertel hem over mijn paspoort en de wedstrijd van Karlsruhe die ik morgen wil zien. Vlak voordat hij naar de spelersbus moet, zegt hij iets heel belangrijks. “Een vriend van me moest ook laatst naar het consulaat. Wist je dat ze verhuisd zijn?”

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over hoe ik bijna verongeluk in Monza? Over mijn hotel waar ik 50 cent per minuut voor betaal? En over Seedorf, de eigenaar van Monza? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica
Dag 16: Metz – Clermont
Dag 17: AC Milan – Sampdoria