Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

AC Milan – Sampdoria 3-0

Ik had rekening gehouden met best veel dingen die fout konden gaan. Een trein kan zomaar uren stil staan in een weiland ergens tussen Boedapest en Novi Sad. Mijn bankpassen kunnen gestolen worden, terwijl ik in de getto van Dresden loop. Of ik kan opeens honderd euro vinden, als ik door de getto van Liechtenstein loop. Maar in Italië gebeurt me iets, wat ik tot op de dag van vandaag nog hoor. Als mensen mij spreken over 31Matches en mijn reis gevolgd hebben, gaat het maar over één ding: mijn paspoort.

In Italië moet je voor je een wedstrijd bezoekt altijd je paspoort laten zien. Wist ik van tevoren, geen probleem. Bij San Siro moet ik het reisdocument zelfs twee keer laten zien. Bij het ophalen van het ticket en bij het naar binnen gaan van het stadion. Beide keren berg ik het veilig op in mijn binnenzak. Waar het de vorige zestien dagen ook al heeft doorgebracht.

Het is modeweek in Milaan en dat betekent dat ik niet in de stad blijf slapen vandaag. Het is simpelweg te duur en dus ga ik voor het eerst een nacht overslaan door allemaal stoptreintjes naar Zwitserland te pakken en door ergens twee uur op een stationnetje te wachten. Ideaal is anders, maar deze reis kost al meer dan genoeg om honderd euro aan een bed in een jeugdherberg te besteden. Vlak voordat ik in de trein naar Zwitserland stap, na een mooie zege van AC Milan tegen Sampdoria, pak ik een pen uit mijn binnenzak. De pen ontbreekt. Maar veel erger nog… ik voel ook geen paspoort.

Dat gevoel van ‘best wel’ paniek zal ik niet snel meer vergeten. Hij zal vast in mijn tas zitten dan. Of in een andere zak van mijn jas. Of onder het bankje waar ik op zit, omdat die er net is uitgevallen. Maar nee. Ik ben mijn paspoort echt kwijt. En opeens sta ik in de Italiaanse nacht, net iets over de helft van mijn reis. De trein naar Zwitserland vertrekt zonder mij. Ik ga op zoek naar een politiebureau. En daarna? Ik heb nog geen idee hoe deze reis verder moet…

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over Milaan? Over de band tussen AC Milan en Schalke04? Of over de wedstrijd? Of wil je nu al weten wat ik heb gedaan aan het vermiste paspoort? En hoeveel geld ik uiteindelijk toch heb betaald om ergens te kunnen slapen? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica
Dag 16: Metz – Clermont