Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

FC Metz – Clermont 3-3

Een stuk uit mijn boek over het kaarsje van Metz.

Niet ver van me staat een rode kaars, precies ter hoogte van de middenlijn. Het vuurtje flikkert en flakkert. Waarschijnlijk staat het er iedere thuiswedstrijd. Metz staat twee-na-onderste. Kaarsjes helpen dus niet altijd. Ook al waait het, het blijft branden. Achter de kaars zit een kleine Franse druktemaker, die heel druk is met spandoeken, banners en een trommel. Hij schreeuwt zijn bevelen. De hele sfeeractie van hem ziet er vreselijk uit. De spandoeken vallen halverwege al op de grond en de confetti valt als een dode vogel weer neer. Met zijn verschijning als Napoleon en zijn Franse bevelen komt hij toch al niet zo sympathiek over.

Het is tijd voor de wedstrijd. Metz heeft de kaars en de hulp van de Goden nodig dit jaar. Het gaat goed deze wedstrijd. Ze komen op een 1-0 voorsprong! Maar nog geen twee minuten later staat het weer gelijk. Aan de kaars ligt het niet. Die brandt nog. Vlak voor rust 2-1, na rust 2-2. Dan gebeurt het. De tegenstander van Metz, Clermont, komt met tien man te staan, vanwege een rode kaart. Nu is het afmaken, zou je denken. Maar blijkbaar heeft Clermont ook ergens een kaarsje branden, met meer effect. Door een tweede doelpunt van een zeer goede speler, Romain Alessandrini, wordt het 2-3 en lijkt Metz te gaan verliezen.

Het kaarsje

En dan gebeurt het toch … 3-3 in de laatste seconde door Mathieu Duhamel. De scheidsrechter fluit meteen af. Feestvierend verlaten de supporters het stadion. Het is altijd mooier om in de laatste minuut de gelijkmaker te scoren, dan op het nippertje de winst uit handen te geven, ook al is het resultaat precies hetzelfde. De kaars wordt uitgeblazen, het kaarsvet op de grond gegooid en de stomp gaat mee. Voor de volgende keer. Ze kunnen dan ook wel wat last-minute hulp gebruiken …

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over Mariano Bombarda en over de spontane beslissing om naar Metz te gaan? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica