Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Chelsea -Tottenham Hotspur 2-1

Een deel van het laatste hoofdstuk uit mijn boek 31Matches (alleen vandaag nog te bestellen via https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259 )

En nu dan het heerlijke slotstuk: Chelsea – Tottenham Hotspur. In het uitvak, iets wat ik nog niet gedaan heb deze trip en graag wilde meemaken. Ik ga met Kevin en Phil. Twee Spurs-fans maar ook echte groundhoppers. Ik heb ze al een keer ontmoet in Rotterdam, toen ze een wedstrijd van Excelsior bezochten.

Volgens mij heeft Kevin meer stadions in Nederland gezien dan ik. Hij gaat ook altijd mee naar uitwedstrijden van de Spurs en zorgt er meteen voor dat hij de dag ervoor en erna ook een wedstrijd in die omgeving meepakt. Hij werkt ontzettend hard, maakt lange dagen en werkt het liefst op feestdagen: die leveren in Engeland namelijk maar liefst drie vrije dagen op en zo komt hij aan de tijd en het geld om te reizen. Hij had als een van de eersten aangeboden een ticket te regelen en dus stond ik te springen toen ik zag dat Chelsea – Spurs op 30 april gespeeld zou worden.

Dat het in Nederland Koninginnedag is, herinner ik me pas als ik door het centrum van Londen loop en her en der mensen in het oranje zie lopen. Voor mij is het een heel ander soort feestdag! En om dat te vieren koop ik mijn eerste shirt van mijn reis. Soms was het echt inhouden om niet overal souvenirs te kopen, maar vandaag mag het. Ik koop het mooie, witte Tottenham-shirt en laat daar een naam en nummer achterop zetten. Nee, niet van oud-Willem II’er Moussa Dembélé of van Rafael van der Vaart die ook meespeelt vandaag. Nee, er is vandaag maar één ding mogelijk. Rugnummer 31 en de naam Thomas.

Phill en Kevin zitten in een kroeg vlak bij de Londense wijk en gelijknamige voetbalclub Fulham. Daar tref ik ze. Na enkele pintjes lopen we een kwartiertje naar het Chelsea-stadion. Er wordt me verteld dat ik mijn jas goed dicht moet doen. Niet omdat het koud is, maar vanwege het Spurs-shirt. Het is wellicht niet handig om al te duidelijk Spurs-fan te zijn, zo tussen de mensen van Chelsea, want pas bij het stadion worden we gescheiden van de thuisfans. Ook hier geen rare combi’s of teams die uitpubliek weren. Zelfs als het weleens fout gaat.

Kevin was vroeger geen lieverdje, bovendien is hij bijna twee meter lang en redelijk breed, dus hij valt goed op. In het verleden is hij weleens betrokken geweest bij vechtpartijen. Een keer is hij zelfs gestoken met een mes, ironisch genoeg toen hij gewoon als voorbijganger langsliep en niets met een gaande ruzie te maken had. Dat is alweer enige jaren geleden, maar hij blijft op z’n hoede bij zulke wedstrijden.

Kevin zit een vak boven me, Phil en ik zitten helemaal onderaan, een paar rijen van het veld af. Het zonnetje schijnt, het gras ruikt goed: een perfecte afsluiter. Een groundsman ruimt een bord op waarop het publiek gewaarschuwd wordt voor rondvliegende ballen tijdens de warming up. De wedstrijd is typisch Engels. Veel snelheid, daardoor veel balverlies en dus snel op- en neergaand spel. Tottenham komt 1-0 voor, dankzij een doelpunt van Sandro, een schitterend afstandsschot. Phil en ik juichen naar Kevin, die goed te zien is in het vak boven ons.

Maar vlak voor rust gaat het voor onze ogen mis. En dat is vooral de schuld van Heurelho Gomes, de oud-PSV’er die op deze dag het doel van Tottenham verdedigt. Een afstandsschot van Frank Lampard lijkt houdbaar, maar tot schrik van alle fans om me heen laat Gomes de bal door zijn vingers glippen. Met een uiterste reflex valt hij naar achteren en tikt hij de bal weg. Was dat nog op tijd? Was het op de lijn of er net over? Ondanks dat ik dichtbij zit, durf ik het niet te zeggen. 41.681 paar ogen richten zich op de grensrechter. Hij aarzelt, maar doet de vlag omhoog en rent naar het midden: 1-1. Al in de rust krijgt Phil sms’jes dat de bal niet over de lijn is geweest. De blue bastards hebben weer geluk gehad.

De tweede helft gaat gelijk op en een remise lijkt dan ook de terechte uitslag te worden. Tot de 89e minuut. Typerend voor Tottenham gaat het weer fout en weer is het de schuld van een grensrechter. Na wat slecht uitverdedigen speelt Didier Drogba een steekballetje naar Salamon Kalou. Wij zitten en te laag en te ver van het andere doel af, maar op televisie is later goed te zien dat Kalou buitenspel stond. Het vlagsignaal blijft dit keer uit en dus hoor ik Stamford Bridge voor een groot gedeelte uit zijn dak gaan. Ons vak niet. Het witte vak druipt teleurgesteld af. Chelsea is nog in de race voor het kampioenschap, de Spurs verliezen de vierde plaats (die recht geeft op kwalificatiewedstrijden voor de Champions League) uit zicht.

Na de wedstrijd verlaten Phil en ik het stadion, wachten nog een paar minuten op Kevin maar besluiten dan door te lopen naar de pub en hem daar te treffen. Maar Kevin komt daar nooit aan. Hij zou toch niet weer ruzie hebben gemaakt? Zelfs als hij niets doet, valt hij vanwege zijn postuur op. Phil twijfelt. Hij weet ook dat Kevin erg slecht tegen zijn verlies kan, waarschijnlijk is hij gewoon naar huis gegaan, balend dat hij een van de belangrijkste derby’s verloren heeft.

En dat is het inderdaad, lees ik een dag (!) later als hij een sms’je stuurt. Hij had even geen zin om nog een biertje te drinken, ondanks dat ik op bezoek was. We zouden elkaar toch wel weer ergens treffen langs de velden. En dus besluit ik de avond met Phil in de pub, alvorens ik naar mijn hotel ga. Ik trek mijn 31 Matches-shirt uit en leg die op een stoel voor me. Een legendarische voetbalreis is ten einde.

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica
Dag 16: Metz – Clermont
Dag 17: AC Milan – Sampdoria
Dag 18: Monza – Spezia
Dag 19: Karlsruher SC – FC Augsburg
Dag 20: First Vienna – SV Kapfenberg
Dag 21: KRC Genk – Club Brugge
Dag 22: SC Freiburg – Hannover96
Dag 23: Differdange 03 – RM Hamm Benfica
Dag 24: Willem II – AZ
Dag 25: Auxerre – RC Lens
Dag 26: Fortuna Köln – Germania Windeck
Dag 27: Maribor – NK Koper
Dag 28: Szolnoki – Vasas
Dag 29: FC Zürich – Xamax Neuchatel
Dag 30: Reims – Dijon