Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Dag 3: West Ham – Manchester United 2-4

Als je 31 voetbalwedstrijden wilt zien in 31 dagen tijd is planning cruciaal. En net zo belangrijk is dat je diezelfde planning ook meteen weer kunt loslaten. Op 19 maart, dus twaalf dagen voordat ik mijn trip begon, dacht ik nog dat mijn reis mij naar Malmö zou brengen, naar Rome en zelfs naar Baerum in Noorwegen. Maar door wat wedstrijdverschuivingen op het laatste moment, moest ik heel mijn schema weer omgooien.

Ik plan mijn trip rond de weekenden. Dat zijn uiteraard de gemakkelijkste dagen met veel keuzes. Ik zorg daarom dat ik in die twee dagen echt bijzondere wedstrijden zie. Bijzonder omdat het een derby is, omdat ik er aan kaarten kan komen via een lokale fan, omdat ik mijn eigen club (Willem II) in actie wil zien of omdat ik graag in zoveel mogelijk landen wedstrijden wil zien en ik door een middagwedstrijd meer reistijd heb. En dus vul ik die wedstrijden in het weekend alvast met potlood in.

Deutsche Bahn

Daarna ga ik naar www.soccerway.com om te kijken welke wedstrijden op de andere dagen zijn en welke mogelijk in de buurt liggen (tegenwoordig gaat dat heel simpel met de Groundhopper-app, maar die bestond toen nog niet). Op de site van de Duitse Spoorwegen kijk ik daarna of de reis haalbaar is per trein. Als dat allemaal lukt, kijk ik naar de volgende dag. Het komt weleens voor dat vier dagen achter elkaar lukt om een wedstrijd te plannen met genoeg reistijd ertussen, maar dat dag vijf niet lukt. En dat ik daardoor weer helemaal opnieuw kan beginnen, want alles hangt aan elkaar vast. Ik wil niet een dag zonder voetbal zitten.

Geen Barcelona

Goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om een wedstrijd in de Spaanse competitie te kijken. Spanje heeft weinig buurlanden en de reistijd naar Frankrijk per trein is relatief lang. Op vrijdagavond kan ik wel een wedstrijd in de tweede divisie van Frankrijk kijken, waardoor ik op zaterdagmiddag in Barcelona ben. Zondag zie ik dan een duel in de tweede divisie van Spanje, maar dan… op maandagavond vind ik geen wedstrijd meer in een straal van honderden kilometer om Barcelona heen. En dus ben ik weer terug bij de vrijdag. Het is de reden dat ik deze 31Matches niet naar Spanje ben geweest en dat in een maand waarin Barcelona en Real Madrid drie keer tegen elkaar spelen.

Weg in de 90e minuut

Vandaag is de planning krap. Ik wil morgen namelijk twee wedstrijden zien. In Berlijn en in Wolfsburg. Maar ik begin mijn ochtend nog in een hotel in Bangor. Daartussen ligt Londen waar ik precies de wedstrijd West Ham United  tegen Manchester United kan zien. Hier heb ik helaas geen tijd om met een local af te spreken en koop ik mijn kaartje ver van te voren in de voorverkoop. Één minuut voor tijd verlaat ik het stadion om mijn Eurostar-trein te kunnen halen. Het gaat erg tegen mijn principe in om voor het laatste fluitsignaal weg te gaan, maar soms moet je wel. En natuurlijk mis ik nog een doelpunt. Ik ren naar de metro en naar de trein en haal het net. De planning is geslaagd.

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over hoe Bangor een voorsprong van zestien punten weggeeft, hoe Mark als mascotte met de nederlaag omgaat en met welke spits ik die avond op de foto ga? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees hier:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor