Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij nog één keer terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Dag 1: Engeland U17 – Spain U17 2-1

“Er is echt iedere dag voetbal.” Mijn vriendin (tegenwoordig mijn vrouw zelfs) heeft het vaak verzucht. En ze heeft gelijk, er is tegenwoordig echt iedere dag ergens in Europa een voetbalwedstrijd. Het is vandaag op de kop af acht jaar geleden dat mijn bijzondere reis begon. Met een wedstrijd dichtbij huis, in Mol (België) om precies te zijn. Daar speelden de jeugdteams van Engeland en Spanje tegen elkaar voor een plaatsje op het EK die zomer.

InterRail

Het idee van 31Matches was langzaam gegroeid. In 2000 ging ik voor het eerst met een vriend op InterRail. Met deze pas kan je een maand lang per trein onbeperkt door Europa reizen. Omdat we toen in de zomer gingen, zagen we wel veel stadions, maar geen wedstrijden. “Wat zou het leuk zijn om een keer in april te gaan, als er wel gespeeld wordt… om gewoon af en toe een wedstrijdje te zien.” Dat was de eerste gedachte en langzaam groeide die uit tot mijn eigen challenge: zou het echt mogelijk zijn om iedere wedstrijd een voetbalwedstrijd te zien en dat het liefst op een zo hoog mogelijk niveau? In 2010 deed ik mijn 31Matches online, gewoon in theorie. En ja, dat lukte. En dus besloot ik in 2011 om mijn backpack te pakken en op pad te gaan.

De kortste wedstrijd

Een InterRail-kaart is een maand geldig. Dus hoe langer de maand, hoe langer het geldig is. Dat is de reden dat ik op 31 maart start, daardoor is die tot en met 30 april geldig en dus kan ik 31 dagen op reis. Maar het nadeel van 31 maart is dat het net na een interlandperiode is en er dus erg weinig wedstrijden zijn. En dus ben ik bijna verplicht om voor mijn eerste wedstrijdje naar het dorpje Mol te reizen. Daar zie ik een wedstrijd die maar 2x 40 minuten duurt, omdat jongens van zestien jaar nog geen complete wedstrijden hoeven te spelen. Ik ben blij met een start relatief dichtbij huis, daardoor hoef ik niet absurd vroeg weg en is de eerste reisdag niet het zwaarst. Het is wel een heel bijzondere reis waarbij ik in de eerste trein door een Nederlandse student geïnterviewd wordt en waarbij ik in de tweede trein het Wilhelmus live op de Belgische radio zing. Eenmaal op het complex van MOLDAVO (dat staat voor Mol Dames Voetbal) word ik meteen herkend. Mijn verhaal heeft in de Belgische kranten gestaan en daardoor voelt het echt een beetje aan alsof ik beroemd ben.

Raheem Sterling

Tegenwoordig is hij multimiljonair, maar ooit speelde hij een van zijn eerste belangrijke wedstrijden op het complex van de Belgische vrouwenclub MOLDAVO.

Omdat ik natuurlijk geen enkele speler ken, ga ik voor de wedstrijd begint op zoek naar mensen van de technische staf van beide elftallen. Zij lopen op dit amateurcomplex gewoon rond, dus het is gemakkelijk om aan hen te vragen wie hun sterspelers zijn. Bij Spanje krijg ik de naam van Saúl door en van Deulofeu. De Engelsman die ik aanschiet, is minder blij met mijn vraag. “Op deze leeftijd moet je niet vragen wie het beste is. Ze zijn allemaal goed en het gaat om hun ontwikkeling.” Maar tijdens de wedstrijd is duidelijk wie de beste is. Een kleine nummer 7. Hij heeft snelheid, is doelgericht en zorgt met wat acties voor de hoogtepunten van de wedstrijd, die uiteindelijk een 2-1 zege voor Engeland oplevert. Zijn naam: Raheem Sterling.

Lees hier vast over de twee dagen die hierna volgden:
Dag 2: Bangor
Dag 3: Londen

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over de hele voorbereiding, mijn interviews in de Belgische kranten en natuurlijk meer over hoe vals ik het volkslied zong? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

De wedstrijddstatistieken, van soccerway.com