Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

SC Freiburg – Hannover 96 1-3

Hoe kom je toch aan al die kaartjes? Die vraag krijg ik nog steeds regelmatig over mijn wedstrijden van 31Matches. Per wedstrijd is dat anders. Ik koop veel tickets gewoon aan de kassa van het stadion. En eentje heb ik zelfs gekocht van twee lugubere mensen vlakbij het stadion. Gelukkig kwam ik daar ook binnen, en geen idee of ik erg afgezet ben (ik wil het niet weten).

Voor de belangrijke wedstrijden, derby’s en degelijke, zorg ik voor een lokaal contactpersoon. Courtney helpt me aan een kaartje voor de derby in Praag, Kevin voor de derby in Londen en in Stockholm kom ik binnen dankzij Tobias. Een paar kaartjes, de duurste, koop ik online een paar weken van te voren. AC Milan is een verhaal apart, die krijg ik via het reisbureau van Voetbal International.

En voor sommige wedstrijden heb ik een perskaart. Voor de wedstrijd van Dresden krijg ik er, zoals beschreven, eentje van Sport Bild. Bij Schalke04 krijg ik een perskaart van de UEFA zelf, in ruil voor een artikel in hun eigen tijdschrift. En ook vandaag in Freiburg vraag ik een perskaart aan. Vooral omdat mijn reis door mijn nieuwe paspoort opeens een stuk duurder is geworden. Ik moet ergens op besparen en hierdoor krijg ik gratis toegang tot de wedstrijd en toegang tot gratis broodjes worst. Ik ben niet de enige Nederlander die zo denkt, op de tribune zit ik namelijk naast mede-groundhopper Tom Bodde.

Mijn slaapplaatsen probeer ik ook altijd van tevoren te regelen. Maar vandaag in Freiburg gaat het helemaal fout. Even lijkt het alsof ik op het station moet gaan slapen vannacht. Vanwege het Paasweekend zit dit hele stadje, toeristisch als het is, vol. Heel het stadje? Nee gelukkig niet. De jeugdherberg heeft nog plaats. En die ligt vlak achter het stadion. Het wordt pas donker in mijn kamer, als de stadionlampen uitgaan…

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over waarom ik bijna op het station slaap? Over het stadje Freiburg en over dat ik blij ben dat deze wed- strijd op donderdag gespeeld wordt? Dan kun je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica
Dag 16: Metz – Clermont
Dag 17: AC Milan – Sampdoria
Dag 18: Monza – Spezia
Dag 19: Karlsruher SC – FC Augsburg
Dag 20: First Vienna – SV Kapfenberg
Dag 21: KRC Genk – Club Brugge