Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

USV Eschen/Mauren – Balzers 2-1

Een van de doelen van 31Matches was toch wel om in zoveel mogelijk landen een wedstrijd te zien. Een Interrail-kaart is in vrijwel heel Europa geldig, dus alles is mogelijk. En dus keek ik al vroeg naar het speelschema in Liechtenstein. Ministaatjes zijn nu eenmaal fascinerend, dus ik hoopte op een kans om ook hier eens een wedstrijd te zien.

En jawel, het zou gaan lukken. Vooral omdat op het laatste moment de wedstrijd van Sparta Praag werd verzet. Lang stond die op zaterdag gepland en zou ik de dag erna om 10.15 uur naar Viktoria Zizkov gaan. Twee wedstrijden achter elkaar in dezelfde stad zou een beetje jammer zijn, maar een wedstrijd als ontbijt leek me ook een mooie toevoeging aan de reis. Dankzij de wedstrijdcommissie in Tsjechië ging dat niet door, maar kon ik na de Praagse derby wel meteen een nachttrein induiken, op naar de Alpen.

In het dorpje Eschen staat namelijk de halve finale van de Liechtensteinse beker op het programma. Helemaal ideaal, want ik ben fan van bekerwedstrijden en nu zie ik twee teams uit dit land in actie. Dat gebeurt vrijwel alleen in de beker, want alle clubs uit dit land spelen in de Zwitserse competities.

Het contrast vandaag met de rest van de voetballiefhebbers in Europa is groot. Terwijl iedereen naar de kwartfinalewedstrijd in de Champions League tussen Manchester United en Chelsea kijkt, zit ik met nog vijftig anderen in de Alpen naar een wedstrijdje tussen amateurs te kijken.

Bij rust staat USV 1-0 voor. Mede omdat de tegenstander, die in de competitie nog een niveautje lager speelt dan de thuisclub, dan al met tien man staat. De keeper heeft een doorgebroken speler neergehaald en moet eraf. Voor de favoriet vandaag lijkt de winst dus al binnen. In de pauze schiet ik iemand met een bondstrainingspak aan. Liechtenstein staat erop geborduurd. Wat hij van de wedstrijd vindt, is de beste vraag die ik gedurende de hele eerste helft heb kunnen bedenken, sinds ik de man met bondstrainingspak gespot had.

Ik hoop dat ik hier met de bondscoach van het nationale elftal te maken heb. Waar de Nederlandse bondscoach wekelijks op de tribunes van alle Europese topclubs zit om zijn spelers te kijken, moet hij het toch hebben van deze beker en de Zwitserse competitie … Maar nee, het is geen bondscoach met wie ik spreek. Het is de keeperstrainer. En de uit het veld gestuurde keeper is een talent uit de onder 21-ploeg. De keeper van USV trouwens ook. Het predicaat talent is dan ook een beetje aan inflatie onderhevig hier. Het zijn eigenlijk de enige keepers op dit niveau in deze leeftijd. Met tien man bij Balzers wordt de wedstrijd nooit meer spannend. Wel spannend is het of ik een slaapplek vind in Liechtenstein. Maar daarover meer in mijn boek.

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over couchsurfing in Liechtenstein, over spaghetti op het dorpsplein en over het leven in dit ministaatje. Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag