Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Differdange 03 – RM Hamm Benfica 3-1 (nv)

Een stukje uit mijn boek over de bijzondere dag in Luxemburg:

Tegen een uur of vier kom ik aan in Differdange, als het stoptreintje uit Luxemburg-stad met veel pijn en moeite stopt op een ministationnetje. Nu zijn het de Luxemburgse Ardennen waar ik me in the middle of nowhere waan. Maar wel een middle of nowhere waar mensen me kennen. Ja, echt, ik ben bekend hier. In een Franstalige krant Le Quotidien staat namelijk een paginagroot interview met me. Sterker nog, twee pagina’s groot! Een journalist heeft een paar dagen geleden me telefonisch geïnterviewd, foto’s van mijn Flickr-account geplukt en er dus veel ruimte aan geweid. En ook Luxemburger Wort, een Duitstalige krant heeft aandacht voor mijn reis. Ik weet niet hoe bekend ik ben, maar in de ijsjeszaak halverwege het station en het stadion zeggen ze meteen: “Jij bent hier voor het voetbal.” Het is meer een opmerking dan een vraag. Ik heb geen idee of ze echt dat artikel gelezen hebben. Het moet haast wel, want zo vanzelfsprekend is het niet dat mensen die in het centrum, ruim 2 kilometer van het stadion verwijderd, een ijsje bestellen echt voor het voetballen komen. Zoveel toeschouwers zullen er vanavond niet zijn bij de wedstrijd.

In het stadion even later herkennen ze me zeker te weten. Ik ben erg vroeg en loop door de al geopende poorten. Een man komt op me af rennen. “We zijn nog niet open, straks pas, kom later maar teru… oh wacht, jij bent Thomas Rensen, de man die door Europa reist om voetbal te zien! Kom verder!” Nergens anders tijdens mijn reis word ik zo gastvrij ontvangen als hier. Ik zet mijn tas in het vipgebouwtje neer, krijg een biertje voor mijn neus en zit relaxed in het langzaam ondergaande zonnetje. Die public relations in Luxemburg werken goed. Ondertussen zit ik ook nog eens bij m’n op-een-na-mooiste stadion van de trip. Aan de Hohe Warte kan niemand meer tippen, maar deze houten tribune verdient de tweede plek op mijn lijstje. Het is niet groot, maar heerlijk ouderwets. Geschilderd, hopelijk door alle tien de vrijwilligers van de club op een zomerse avond, in de clubkleuren rood en wit. Het is de enige tribune van het stadionnetje.

De andere lange zijde is in zijn eigen stijl ook mooi: verrot beton en staanhekken; dat alles omringd door Ardennenbomen. Een ideale gelegenheid, ook omdat ik zo vroeg ben, om een reeks foto’s van mijn backpack te maken en ook mijn coverfoto van mijn boek komt uit dit stadion. Dan word ik geroepen vanaf het viphuisje. Twee medewerkers van de club praten honderduit tegen me. Mijn standaard-Duits herkent maar de helft van de woorden en de andere helft gaat te snel voor me. Ik begrijp dat ze een heel pakket voor me hebben samengesteld. Ik krijg een echt wedstrijdshirt van vorig jaar van ze uitgereikt! Een wedstrijdshirt van dit jaar gaat niet, die worden iedere week gewassen en opnieuw gedragen, maar ze wilden toch een shirt geven. Als een nieuwe aanwinst na het sluiten van de transferdeadline poseer ik met mijn shirt voor de fotograaf.

Nieuwe aankoop van Differdange

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over mijn busreis naar Luxemburg? Over de langste wedstrijd van deze trip? En over Länderpunkte? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica
Dag 16: Metz – Clermont
Dag 17: AC Milan – Sampdoria
Dag 18: Monza – Spezia
Dag 19: Karlsruher SC – FC Augsburg
Dag 20: First Vienna – SV Kapfenberg
Dag 21: KRC Genk – Club Brugge
Dag 22: SC Freiburg – Hannover96