Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Auxerre – RC Lens 1-1

Tijdens 31Matches ontmoet ik zeer diverse supporters. Een Amerikaanse die nog nooit in Europa een voetbalwedstrijd heeft gezien, maar dankzij het WK 2010 in Zuid-Afrika de sport is gaan volgen. Een paar Duitse groundhoppers die zoveel mogelijk wedstrijden op één dag willen zien. Een fanatiekeling die het liefst achter het doel staat en zich verliest in de wedstrijd en een man die met zijn old boys network met dure auto’s naar de wedstrijd gaat. En natuurlijk met iemand die tijdens de wedstrijd in het pak van de mascotte zit!

Maar toch was ik graag op pad gegaan tijdens deze trip met iemand die de hele wedstrijd met zijn rug naar het spel toestaat, alleen maar om te zorgen dat de supporters blijven zingen. Vooral omdat dit zo ver weg van mijzelf staat. Ik heb nooit als fan van een club een heel seizoen achter het doel gestaan. En ik wil ook graag wel iets zien van de wedstrijd. Tijdens mijn 31Matches-trip schrijf ik een column voor dagblad De Pers over de man die tijdens Auxerre – Lens vrijwel niets van de wedstrijd ziet.

Het buikgevoel van Lens

Al bij het opstaan voelt hij de spanning van binnen, het is een belangrijke dag. Zijn Lens speelt namelijk de uitwedstrijd tegen Auxerre. Als we niet willen degraderen, denkt hij, moeten we vandaag winnen. Hij is net wakker, zijn Lens-shirt al aangetrokken. Midden in de nacht heeft hij nog een enorm leuk grapje bedacht. Even zijn supportersvriendjes bellen om het ze te vertellen: “Zullen we, als de opstelling van Auxerre wordt opgenoemd, achter elke voornaam met z’n allen LOSER roepen. Dus Jean-Claude LOSER, Anthony Le LOSER. Ja, dat gaan we doen.”

Stade Abbe Deschamps, eindelijk doemt het op na een lange busreis. In het uitvak aangekomen, rent hij naar de reling. Hij doet zijn Lens-shirt uit. Zijn buik valt over zijn broek. Zelf was hij niet goed in voetbal, maar dat is niet erg. Hij staat liever hier, op de tribune. Tussen zijn maten. Hij klimt half over de reling. Hier, in Auxerre, is het gemakkelijk, je hebt genoeg steun voor je voeten en je kunt ook het hek vastpakken. Hij stelt zich op met zijn rug naar het veld. De andere fans kijken hem gespannen aan.

Door de meegenomen microfoon buldert hij het eerste liedje, alle supporters zingen hem na. En het volgende nummer. En het la la la la geeft hij ook aan. Hij heeft de macht over wat er gezongen wordt. Bij de opstelling gaat het geweldig. Het hele stadion hoort alleen maar LOSER, in plaats van de echte achternaam van de Auxerre-speler. De wedstrijd is ondertussen begonnen, maar hij staat nog steeds met zijn rug naar het veld. Dit is zijn plek. Vroeger moest hij nog met vlaggen zwaaien, maar dat was niets voor hem, kreeg-ie een lamme arm van. Toen al had hij bulderstem en wilde hij de mensen opzwepen.

Bijna verliest hij zijn evenwicht en ligt hij een ring lager, maar hij pakt net op tijd de reling vast. Dan is het gedaan. De negentig minuten zijn voorbij. Het zweet rolt over zijn buik. Hij draait zich weer om naar het veld. Hoeveel is het eigenlijk geworden?

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica
Dag 16: Metz – Clermont
Dag 17: AC Milan – Sampdoria
Dag 18: Monza – Spezia
Dag 19: Karlsruher SC – FC Augsburg
Dag 20: First Vienna – SV Kapfenberg
Dag 21: KRC Genk – Club Brugge
Dag 22: SC Freiburg – Hannover96
Dag 23: Differdange 03 – RM Hamm Benfica
Dag 24: Willem II – AZ