Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Rheindorf Altach – Gratkorn 3-1

Vandaag ben ik na een mooie reisdag, ruim op tijd. Een stukje uit het boek 31Matches.

De poort staat open, dus ik loop gewoon door. Niemand die me terugroept, niemand de me vreemd aankijkt. Opnieuw gratis toegang, al was het nu niet helemaal de bedoeling. Maar goed dat ik al niet meer van plan was alle tickets van deze reis in te lijsten, want ook deze loop ik nu mis. Ik zoek een plaatsje in de zon en wacht in mijn eentje op wat komen gaat.

Pas een half uur voor aanvang wordt het langzaam wat drukker. Het is leuk om te zien hoe het stadionnetje zich langzaam vult. Mensen komen binnen, gezellig pratend, en gaan eerst biertjes drinken en bratwurst eten. Een echte voetbalavond. Opeens klinkt er een bekend muziekje uit de speakers. De opkomst van de spelers wordt begeleid met het overweldigende themanummer van de film Pirates of the Carribean. Erg indrukwekkend en opzwepend als je in een stadion van 50.000 man zit, maar stel je het muziekje voor bij een wedstrijd uit de tweede divisie met 2.800 toeschouwers en dan is het veel te veel van het goede. Hoogmoedswaanzin en een fenomeen dat bij bijna elke club in Europa zijn intrede heeft gedaan. Een opkomst met clublied vind ik tien keer mooier dan een mislukte danceversie van een Disney-attractie.

De wedstrijd zelf is vermakelijk en wordt verdiend gewonnen met 3-1 door de club van het dorpje aan de Rijn, Rheindorf Altach. Voor rust staat het 1-0 (altijd weer een opluchting als er een doelpunt valt). Ik laat mijn backpack onbeheerd maar met een veilig gevoel achter bij de grote picknicktafels, die vlak achter de tribune staan en waar het drukker is dan op de tribune zelf. Rustig loop ik tijdens de tweede helft een rondje door het stadion, dat kan hier gewoon. Ik mis de 2-0 doordat ik net achter wat mensen langs loop. Gescoord door Tomi. Een Spanjaard en de enige niet-Oostenrijker die vandaag op het veld staat. Samen met de mascotte – geen piraat maar een mislukte leeuw – bekijk ik de herhaling op een televisie die in het sponsorhome staat.

De deur staat open zodat we goed zicht hebben op de televisie. De mislukte leeuw probeert me een high five te geven, maar voor ik dat doorheb, ben ik hem al gepasseerd. Twee doelpunten later staat de eindstand op het scorebord en loop ik met backpack terug naar het station.

Het is erg mooi om de Alpen als decor te hebben, zeker zo ’s nachts, als de rotsen omhuld worden door maanlicht. Het wachten voor de wedstrijd vandaag was lang en saai. Even ga je dan twijfelen waarom je dit toch doet en waarom je niet naar huis gaat. Maar als de wedstrijd dan eindelijk begint, zit ik weer helemaal in het 31 Matches-ritme en vervliegen alle twijfels meteen.

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over mijn nachttrein naar het oosten, over een treinstaking in België en waarom ik precies deze wedstrijd heb uitgekozen? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:

Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa