Noord-Cyprus had zondagavond iets om te juichen. Het gastland van de European Football Cup wist met een goal vlak voor tijd de openingswedstrijd te winnen van Karpatalya, oftewel de oblast (bestuurlijke regio/provincie binnen Russische Federatie) Transkarpatië, dat ligt in het westen van Oekraïne. Noord-Cyprus eindigde vorig jaar derde tijdens de World Football Cup in Abchazië en is dus een van de kanshebbers op de titel. Het land draait bovendien al een tijd mee in het circuit van het non-FIFA-voetbal. Karpatalya daarentegen is de grote onbekende van dit toernooi. Voor de liefhebbers: de gehele wedstrijd kan, zij het in erbarmelijke kwaliteit, teruggekeken worden op de Facebookpagina van dit toernooi.

De regio Transkarpatië hoort tegenwoordig bij de Oekraïne, maar dat was niet altijd het geval. De grenzen van de regio komen ongeveer overeen met die van de historische landstreek Karpato-Roethenië, dat Hongarije toebehoorde en later Oostenrijk-Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog werd het gebied bij de nieuw gevormde staat Tsjecho-Slowakije ingedeeld en tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Hongaren het gebied. Na de oorlog annexeerde de Sovjet-Unie het gebied en werd het daarmee onderdeel van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek, die op haar beurt in 1991 onafhankelijk werd en zo het huidige Oekraïne vormt. De Hongaren vormen nu in Transkarpatië de grootste minderheid. Het gebied wordt ook bevolkt door de Roethenen, van wie de meesten zich Oekraïners beschouwen.

In 2015 richtte de Hongaarse minderheid in Transkarpatië een eigen voetbalbond op: de KMLVE. Veel voetbalervaring heeft het team van Karpatalya nog niet en dus kunnen we ervan uitgaan dat het team niet mee zal doen om de prijzen tijdens dit toernooi.
Maandagavond staan er drie wedstrijden op het programma tijdens de ConIFA European Football Cup:
– Padanië v Ellan Vannin, oftewel het Britse Isle of Man
– Wereldkampioen Abchazië v Zuid-Ossetië, twee landen die elkaar politiek gezien volledig begrijpen
– en tot slot Szekler Land v Felvidek.