De eeuwige hang naar het Oosterpark

Oh, oh Oosterpark. Vandaag in 2005 speelde FC Groningen zijn laatste competitiewedstrijd in het Oosterparkstadion. NEC werd met 3-0 verslagen. Het werd een waardig afscheid van een historische plek, al zal de eeuwige hang naar het inmiddels gesloopte stadion altijd blijven.

Bol.com

Nu ligt op die historische plek een woonwijk, ‘De Velden’. Je hebt de Piet Fransenlaan, de Henk Cornelisstraat en de Piet de Koestraat. Prachtig hoor, het eren van je clubhelden, maar het voelt vrij cosmetisch als je door de wijk loopt. Als je de heroïek van weleer opnieuw wilt beleven, moet je echt even de ogen sluiten. De zinderende wedstrijden tegen Atlético Madrid, Internazionale, Ajax, PSV en Feyenoord, maar ook tegen pakweg sc Heerenveen, Twente en Veendam.

De eerste wedstrijden in het Oosterpark werden gespeeld in 1933, toen het complex nog bestond uit een voetbalveld en drie hockeyvelden. Het terrein ontwikkelde zich door en het stadion werd pas echt compleet in 1960. Vier jaar later ging het officieel de naam ‘Stadion Oosterpark’ dragen.

GVAV

Toentertijd met een capaciteit van ongeveer 18.000 plaatsen. Bespeler van het stadion was destijds GVAV, de voorloper van het huidige FC Groningen. De Europese avonturen, het bijna-faillissement, de eerste divisie, rellen, geweldige bekerwedstrijden, kampioenschappen van Feyenoord en PSV, alles is beleefd in het stadion. Iedere supporter van FC Groningen, of van een andere club, heeft zijn anekdote wel.

Het is heilige grond, dat staat vast. Vele nationale en internationale voetbalhelden hebben de grasmat van het Oosterpark geroken. Pelé, Zico, Rummenigge, Altobelli, Yashin, Wilkes, Van Basten, Romário en Ronaldo. Johan Cruijff debuteerde in 1964 zelfs in het stadion, als zeventienjarig broekie van Ajax.

Bol.com

En dan natuurlijk de Groningen-helden zelf. Arjen Robben, die elke dag op de fiets kwam vanuit Bedum. Clubhelden als Martin Koeman, Tonny van Leeuwen, Pietje Fransen, Wally Waalderbos, Jos Roossien, Jan van Dijk, Karel Hiddink, Peter Houtman, Bud Brocken en Martin Drent en de buitenlandse pareltjes Milko Djurovski, Fandi Ahmad, Magno Mocelin en Erik Nevland.

De Euroborg is een prima stadion. Alles is er goed geregeld en er heerst sfeer. Toch is er bij de FC Groningensupporter nog steeds die eeuwige hang naar het Oosterpark. Waar de wind nog lekker tussen de tribunes door waaide. De geur van de pisbak, die je nog steeds moeiteloos naar boven haalt. De staantribunes achter de goal en op de Tonny van Leeuwen-tribune. De hectische Zaagmuldersweg, de snackkar. De fiets die je zonder pardon tegen de hekken knalde. Het was voetbalromantiek op z’n best.

Oosterpark

In de voetbalwereld anno 2021 is een stadion als het Oosterpark om allerlei redenen niet meer mogelijk. Dat weet iedereen. Daarom moet het verhaal van dit prachtige stadion vooral worden doorverteld.

En anders doe je soms gewoon even de ogen dicht om de sfeer opnieuw te beleven. Oh, oh Oosterpark.

Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

Bol.com

Meer over FC Groningen en het Oosterpark in Staantribune nummer 34, na te bestellen in de webshop.

terug naar overzicht

Lees verder...